Burgemeesters worden benoemd door de vorst, op voordracht van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), op aanbeveling van de gemeenteraad. Burgemeesters worden benoemd voor 6 jaar, maar er is geen limiet aan hoeveel termijnen ze kunnen dienen.

De benoemingsprocedure is vastgelegd in de Grondwet en de Gemeentewet. Elke gemeente heeft een burgemeester of een waarnemend burgemeester als de functie vacant is.

Afspraak

Het selecteren en aanstellen van een nieuwe burgemeester duurt ongeveer 4 maanden. De procedure is als volgt:

  1. De commissaris van de koning overlegt met de leiders van de fracties in de gemeenteraad.
  2. De raad stelt een profiel op voor de nieuwe burgemeester.
  3. De raad bespreekt het profiel met de commissaris van de Koning.
  4. De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties stelt de functie vervolgens open voor aanvragers.
  5. De aanvragers dienen sollicitatiebrieven in.
  6. De commissaris van de Koning stelt een shortlist van kandidaten op.
  7. De commissaris van de Koning vergadert met een gemeenteraadscommissie die de kandidaten zal beoordelen.
  8. De gemeenteraad beveelt kandidaten aan.
  9. De voorkeurskandidaat ontmoet de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en wordt vervolgens benoemd door de koning.
  10. De commissaris van de koning zweert bij de burgemeester in de gemeente.

Wanneer een gemeente een burgemeester nodig heeft

Veel mensen zijn betrokken bij het aanstellen van een nieuwe burgemeester. De raadsleden, commissieleden, de commissaris van de koning, de minister van Binnenlandse Zaken en de koning spelen allemaal een specifieke rol.
Gemeenten proberen de burgemeester te vinden die het beste bij hen past. Burgemeesters moeten expertise hebben op veel verschillende gebieden. Ze hebben veel kwaliteiten (administratieve competenties) nodig om goed werk te kunnen verrichten. De meeste burgemeesters zijn lid van een politieke partij, maar dit is geen vereiste.
De gids voor het benoemingsproces van burgemeesters vertelt gemeenten wat zij kunnen doen om hun ideale burgemeester te vinden. Het geeft ook praktisch advies voor elke fase van het benoemingsproces. De gids is bedoeld voor professionals die bij het proces betrokken zijn.

herbenoeming

Burgemeesters worden benoemd voor 6 jaar. Er is geen limiet op het aantal termen dat ze kunnen gebruiken. De herbenoemingsprocedure is als volgt:

  1. Acht maanden voordat de burgemeester eindigt, ontmoet de burgemeester de commissaris van de koning.
  2. De gemeenteraad stelt een evaluatiecommissie in. De beoordelingscommissie vergadert met de burgemeester en stelt een rapport op.
  3. De gemeenteraad bespreekt het rapport van de reviewcommissie met de burgemeester.
  4. De raad stuurt een aanbeveling naar de commissaris van de koning.
  5. De commissaris van de Koning adviseert de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de aanbeveling.
  6. De minister neemt een besluit en beveelt de burgemeester, indien positief, aan voor herbenoeming.

Ontslag en ontslag

Alleen de kroon (de vorst en de ministers) mogen een burgemeester ontslaan. Burgemeesters kunnen ook ontslag nemen. Voormalige burgemeesters ontvangen een uitkering op grond van de Wet algemene pensioenen (houders van een politiek ambt), ongeacht de reden voor hun vertrek. Zodra een burgemeester 70 wordt, eindigt hun ambtstermijn automatisch.

Ontslag

Burgemeesters kunnen aftreden door de kroon te vragen hun kantoor te ontslaan. Als een burgemeester niet wordt herbenoemd, worden ze geacht ontslag te hebben genomen.
Burgemeesters kunnen ook aftreden als ze vervroegd met pensioen willen gaan. Meer informatie over vervroegde uittreding is te vinden in de flexibele pensioen- en pensioenregeling (FPU). Meer informatie over ontslag is te vinden in het Besluit wettelijke status (burgemeesters).

Ontslag

De kroon kan ook burgemeesters ontslaan. Dit kan te wijten zijn aan de fusie van de gemeente met een andere of een storing in de relatie met de gemeenteraad. De gevolgde procedure is afhankelijk van de reden voor het ontslag. Meer informatie is te vinden in de Gemeentewet en het Besluit wettelijke status (burgemeesters).

Artikelen

Topics

Overheid en democratie

[ wgr ] Werk, Geld en Recht

[ wgr ] is een uitgave van Independing Media.

[ wgr ] gebruikt openbare nieuwsbronnen en afbeeldingen uit het publieke domein.

Redactie Keuze

Random Nieuws