Nederland moet voldoen aan verschillende luchtkwaliteitsnormen.

Europese normen voor stoffen in de lucht

De Europese Unie (EU) heeft limieten en doelstellingen voor stoffen in de lucht.

  • De limieten zijn van toepassing op zwaveldioxide, fijne deeltjes, stikstofdioxide, lood, benzeen en koolmonoxide. Deze waarden mogen niet worden overschreden.
  • De doelstellingen zijn van toepassing op ozon, arseen, cadmium, nikkel en benzo (a) pyreen. EU-lidstaten moeten ervoor zorgen dat ze onder de streefwaarden blijven.

Emissieplafonds voor luchtverontreinigende stoffen

Nederland moet voldoen aan emissieplafonds voor luchtverontreinigende stoffen in de vorm van gassen en deeltjes. Een emissieplafond geeft het maximum aan dat een land mag uitstoten. Ze zijn van toepassing op zwaveldioxide (SO2), stikstofoxiden (NOx), ammoniak (NH3) en vluchtige organische stoffen (VOS).

De Verenigde Naties (VN) en de EU stellen de emissieplafonds vast. Overeengekomen waarden zijn vastgelegd in het Gothenburg Protocol (VN) en de National Emission Ceilings (NEC) -richtlijn (EU). Nieuwe plafonds worden vastgesteld voor 2020, inclusief een nieuw emissieplafond voor fijne deeltjes (PM2.5). De VN hebben grenswaarden voor luchtverontreiniging overeengekomen, die zijn vastgelegd in het Verdrag inzake grensoverschrijdende luchtverontreiniging over lange afstand (CLRTAP).

Protocollen bij het verdrag omvatten het Gothenburg Protocol, het Heavy Metals Protocol en het Persistent Organic Pollutants (POP) Protocol (betreffende gevaarlijke stoffen die zeer langzaam of helemaal niet afbreken).

Aanscherping van het Europese beleid voor schone lucht

De Europese Commissie heeft in 2013 een pakket schone luchtbeleid goedgekeurd, inclusief een programma voor schone lucht voor Europa met doelstellingen voor 2020 en 2030 en bijbehorende wetgevende maatregelen.

In 2018 keurde de Commissie een mededeling "Een Europa dat beschermt: schone lucht voor iedereen" goed dat nationale, regionale en lokale actoren praktische hulp biedt om de luchtkwaliteit in Europa te verbeteren

Artikelen

Topics

Klimaat, mileu en natuur

[ wgr ] Werk, Geld en Recht

[ wgr ] is een uitgave van Independing Media.

[ wgr ] gebruikt openbare nieuwsbronnen en afbeeldingen uit het publieke domein.

Redactie Keuze

Random Nieuws