Ongeveer 80% van de Nederlandse milieuwetgeving is afgeleid van EU-wetgeving. De nationale wet op het milieubeheer, die beschrijft hoe het milieu moet worden beschermd, is gebaseerd op EU-wet- en regelgeving.

Nederland draagt bij aan de ontwikkeling van EU-beleid op het gebied van milieu en andere beleidsterreinen die direct of indirect van invloed zijn op het creëren van een duurzame leefomgeving in Europa en Nederland.

De belangrijkste politieke motor voor het verbeteren van de kwaliteit van het milieu en de menselijke gezondheid is het EU-Verdrag en de wetgeving die door de lidstaten moet worden aangenomen. Dit omvat aspecten die variëren van het beschermen van ecosystemen en biodiversiteit, het verbeteren van de watervoorziening tot het verminderen van geluidsoverlast.

De milieuwetgeving van de EU heeft grote gevolgen voor het nationale beleid, bijvoorbeeld:

  • Klimaatverandering: de EU heeft een overeenkomst gesloten om de uitstoot van broeikasgassen in 2020 met 20% te verminderen ten opzichte van 1990.
  • Duurzame consumptie en productie: de EU voert een ambitieus actieplan uit om duurzame productie en consumptie in belangrijke economische sectoren zoals voedsel, vervoer en energie te stimuleren. Dit is een cruciale springplank om de economieën van de EU-lidstaten duurzaam en hulpbronnenefficiënt te maken.

Artikelen

Topics

Klimaat, mileu en natuur

[ wgr ] Werk, Geld en Recht

[ wgr ] is een uitgave van Independing Media.

[ wgr ] gebruikt openbare nieuwsbronnen en afbeeldingen uit het publieke domein.

Redactie Keuze

Random Nieuws