Zorgen voor voldoende water, voedsel, energie en andere natuurlijke hulpbronnen voor een wereldbevolking van negen miljard in 2050, met behoud van de kwaliteit van het milieu, het voorkomen van klimaatverandering en het verminderen van verder verlies van biodiversiteit. Dit is een wereldwijde uitdaging. Nederland neemt deel aan internationale fora voor duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen, zowel in de context van de EU als die van de Verenigde Naties.

De vraag naar grondstoffen blijft toenemen met bevolkingsgroei, economische welvaart en globalisering; de verwachting is dat het de komende 40 jaar viervoudig zal groeien. Zonder internationale overeenkomsten worden wereldwijde commons ernstig bedreigd.

Met de toenemende wereldwijde druk op natuurlijke hulpbronnen zijn huidige patronen van hulpbronnengebruik geen optie. Oplossingen zoals recycling en efficiënter gebruik van hulpbronnen zijn slechts gedeeltelijk van invloed op de groeiende vraag naar grondstoffen. Er zullen veranderingen moeten worden aangebracht in productie- en consumptiepatronen, en technologische doorbraken zijn nodig om dit mogelijk te maken.

Europeese Unie

Nederland draagt bij aan specifieke initiatieven voor duurzaam beheer van natuurlijke hulpbronnen. Binnen het EU-kader is Nederland actief in:

Vlaggenschipefficiëntie in het kader van de EU 2020-strategie

Een van de zeven vlaggenschipinitiatieven, Resource Efficiency, is gericht op slimme, duurzame en inclusieve groei door de gecoördineerde inspanningen van de EU en de nationale autoriteiten. Slimmer gebruik van schaarse hulpbronnen zal de overgang naar een effectievere en koolstofarme economie ondersteunen en aldus de economische en ecologische veiligheid van Europa waarborgen. Het zal nieuwe kansen openen, de productiviteit verbeteren en groei en banen creëren voor de Europese burgers.

EU-grondstoffeninitiatief

Het EU-grondstoffeninitiatief streeft ernaar dat de EU en de lidstaten zorgen voor voldoende toegang tot grondstoffen tegen concurrerende prijzen. Dit wordt een belangrijke factor in het concurrentievermogen van de EU en dus cruciaal voor het succes van het Lissabon-partnerschap voor groei en werkgelegenheid. Het grondstoffeninitiatief heeft tot doel overeenstemming te bereiken over een geïntegreerde grondstoffenstrategie, waaronder:

  • Toegang tot grondstoffen op wereldmarkten onder onvervormde omstandigheden
  • Duurzame levering van grondstoffen uit Europese bronnen
  • Verbeterde hulpbronnenefficiëntie en bevordering van recycling.

EU-actieplan voor duurzame consumptie en productie (SCP)

Nederland neemt deel aan het EU-actieplan voor duurzame productie en consumptie en een duurzaam inkoopbeleid. Het actieplan is een pakket acties en voorstellen om de milieuprestaties van producten te verbeteren en de vraag naar duurzamere goederen en productietechnologieën te stimuleren. Het plan moedigt de industrie in de EU aan om nieuwe kansen en innovatie te benutten om te zorgen voor blijvend leiderschap in milieuprestaties. Het actieplan onderzoekt ook middelen om duurzame productie en consumptie internationaal te promoten, buiten de EU.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu ontwikkelt beleid voor duurzaamheid in de hele productieketen door de kwaliteit van bodem-, water- en ecosysteemdiensten te waarborgen. Er is beleid ontwikkeld voor het verminderen en voorkomen van afvalstromen door bedrijven en organisaties te stimuleren optimaal afval te hergebruiken door productinnovatie. Omdat de nationale overheid verreweg de grootste aanbieder van goederen en diensten in Nederland is, voert het ministerie een beleid van duurzaam inkopen als een stimulans voor zowel de publieke als de private sector in het hele land.

Europeese Unie

Nederland draagt bij aan specifieke initiatieven voor duurzaam beheer van natuurlijke hulpbronnen. Binnen het EU-kader is Nederland actief in:

  • Internationale fora

    Via het ministerie neemt Nederland deel aan verschillende internationale fora, en met name: United Nations Commission on Sustainable Development (CSD). Dit forum op hoog niveau voor duurzame ontwikkeling in het systeem van de Verenigde Naties evalueert de voortgang bij de uitvoering van Agenda 21 en de Verklaring van Rio inzake milieu en ontwikkeling. Het biedt beleidsrichtlijnen voor de follow-up van het Johannesburg Plan of Implementation (JPOI) op lokaal, nationaal, regionaal en internationaal niveau.

  • UN Environment - International Resource Panel

    Nederland heeft een invloedrijke positie in de stuurgroep van het panel. Het International Resource Panel draagt bij aan de wetenschappelijke basis voor beleid voor duurzaam gebruik en beheer van natuurlijke hulpbronnen.

Artikelen

Topics

Klimaat, mileu en natuur

[ wgr ] Werk, Geld en Recht

[ wgr ] is een uitgave van Independing Media.

[ wgr ] gebruikt openbare nieuwsbronnen en afbeeldingen uit het publieke domein.

Redactie Keuze

Random Nieuws