Centrale en lokale overheid en zorgverzekeraars zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor langdurige zorg.

Ondersteuning thuis is een verantwoordelijkheid van de gemeente

De gemeente biedt thuis ondersteuning op grond van de Social Support Act (officieel bekend als WMO 2015). Dit is niet-medische ondersteuning, zoals dagactiviteiten of huishoudelijke hulp. Ondersteuning van mantelzorgers is ook een gemeentelijke taak.

Zorgverzekeraar betaalt de kosten van verpleging en persoonlijke verzorging thuis

Mensen die bijvoorbeeld iemand nodig hebben om hun medicatie te geven of hen te helpen douchen en kleden, kunnen thuis verpleging en persoonlijke verzorging krijgen. Zorgverzekeraars dekken de kosten van deze diensten. In elk geval beslist een districtsverpleegkundige welke zorgdiensten nodig zijn en of zij of een andere zorgverlener deze moet verlenen.

Dag en nacht zorg: residentiële zorg of zorg thuis

Mensen die 24 uur per dag zorg of toezicht nodig hebben, kunnen worden opgenomen in een zorginstelling onder de voorwaarden van de Chronische Zorgwet. De centrale overheid is verantwoordelijk voor dit soort zorg. Mensen kunnen ook constante zorg thuis ontvangen, maar alleen als dit praktisch mogelijk is en de kosten niet hoger zijn dan de kosten van residentiële zorg.

Thuis zorg aanvragen

Wilt u weten hoe u thuiszorg kunt krijgen? Of heeft u vragen over het persoonlijk budget (PGB), uw eigen financiële bijdrage of over wijkverpleging? Ga dan naar vragen en antwoorden over zorg en ondersteuning thuis.

Artikelen

Topics

Familie, zorg en Gezondheid

[ wgr ] Werk, Geld en Recht

[ wgr ] is een uitgave van Independing Media.

[ wgr ] gebruikt openbare nieuwsbronnen en afbeeldingen uit het publieke domein.

Redactie Keuze

Random Nieuws