De vertegenwoordiging kan worden beschouwd als een "buitenpost" van Nederland. Er is één vertegenwoordiging met vestigingen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten.

De Vertegenwoordiging vertegenwoordigt Nederland in haar contacten met de regeringen van Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Daarnaast kunnen Nederlanders die in deze landen op bezoek zijn of verblijven, de vertegenwoordiging benaderen met vragen over hun rijbewijs, stemrechten of voor consulaire bijstand in noodsituaties.

De vertegenwoordiging:

  • adviseert de Nederlandse minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over beleid ten aanzien van Curaçao, Sint Maarten en Aruba;
  • verstrekt informatie over het beleid van Nederland door te communiceren met de kabinetten van de drie landen, hun ambtenarenorganisaties en andere openbare instellingen;
  • rapporteert aan de minister over hoe het beleid is uitgevoerd en ontvangen;
  • vergezelt Nederlandse ministers, staatssecretarissen en delegaties bij officiële bezoeken;
  • staat Nederlanders bij die op de eilanden in moeilijkheden zijn geraakt.

Daarnaast heeft de vertegenwoordiging de volgende taken:

  • verkiezingsgerelateerde taken (Tweede Kamer, Europees Parlement, referenda);
  • informatie te verstrekken over Nederlandse rijbewijzen, certificaten van leven aan te vragen en aan te vragen
  • aanvraagformulieren voor vaste uitkeringen aan oorlogsveteranen;
  • om consulaire bijstand te verlenen aan houders van Nederlandse paspoorten die in Nederland wonen en zijn gearresteerd op Aruba, Curaçao of Sint Maarten (hulp voor gevangenen).

Niet voor reisdocumenten, visa of verblijfs- / werkvergunningen

De vertegenwoordiging is niet bevoegd om reisdocumenten of visa af te geven of om consulaire handelingen uit te voeren zoals bedoeld in de Wet op de Kanselarijrechten. Deze diensten worden geleverd door het kabinet van de gouverneur van Aruba, het kabinet van de gouverneur van Curaçao en het kabinet van de gouverneur van Sint Maarten. De Vertegenwoordiging van Nederland bemiddelt ook niet in aanvragen voor een verblijfs- of werkvergunning. Neem in dergelijke gevallen contact op met de relevante autoriteiten.

Hulp in noodgevallen

De vertegenwoordiging staat Nederlanders bij die op Aruba, Curaçao of Sint Maarten in moeilijkheden zijn geraakt, bijvoorbeeld door een ongeval of misdrijf. De vertegenwoordiging verstrekt geen contant geld of leningen, maar helpt slachtoffers door contact op te nemen met hun familie, vrienden of de relevante autoriteiten. Het verlenen van consulaire bijstand is geen recht. Of er daadwerkelijk hulp wordt verleend, wordt per geval bepaald.

Bijstand kan worden uitgebreid tot:

  • Nederlandse staatsburgers die geen permanente inwoners zijn van Curaçao, Sint Maarten of Aruba (Europese Nederlandse staatsburgers);
  • houders van een geldig, door Nederland afgegeven vluchtelingendocument;
  • houders van een geldig identiteitsbewijs ("buitenlands paspoort") afgegeven door Nederland.

In sommige gevallen zal de vertegenwoordiging ook personen helpen die in afwachting zijn van deportatie omdat ze zonder geldige verblijfsvergunning op Curaçao, Sint Maarten of Aruba hebben gewoond.

Certificaten van leven

Een certificaat van leven is een document dat bevestigt dat een individu nog leeft. Een dergelijk document kan vereist zijn als een persoon:

  • ontvangt een uitkering of pensioen van een Nederlandse instelling;
  • ontvangt een kinderbijslag voor zijn of haar schoolgaande kinderen.

U kunt de vertegenwoordiging vragen het levensbewijs in te vullen of uit te geven. U moet persoonlijk naar het kantoor van de vertegenwoordiging komen en een geldig legitimatiebewijs overleggen. Als het certificaat een kinderbijslag is, moeten uw kinderen u vergezellen naar de kantoren van de vertegenwoordiging. U moet ook een geldige vorm van identificatie voor uzelf en voor uw kinderen indienen.

Als het certificaat van leven voor de Sociale Verzekeringsbank (SVB) is, moet u de SVB op Aruba, Curaçao of Sint Maarten vragen het in te vullen.

Aanvraag voor Nederlands rijbewijs

Een nieuw Nederlands rijbewijs werd geïntroduceerd op 1 oktober 2006. Het nieuwe rijbewijs vervangt het papieren rijbewijs en is veiliger. Het nieuwe rijbewijs heeft het formaat en de vorm van een bankkaart. Als u de Nederlandse nationaliteit bezit en in het buitenland woont, kunt u de RDW (het Centre for Vehicle Technology and Information) vragen om u een nieuwe vergunning te verlenen. Download het relevante formulier van de RDW-website. Het formulier is ook verkrijgbaar bij de vertegenwoordiging.

Als u geen internettoegang hebt, kunt u de Nederlandse vertegenwoordiging op Aruba, Curaçao of Sint Maarten om hulp vragen. Het personeel helpt u bij het invullen van een aanvraag voor een aanvraagformulier.

Verkiezingsgebonden taken

Iedere Nederlander die in het buitenland woont, kan zich registreren om te stemmen bij Nederlandse parlementsverkiezingen (voor de Tweede Kamer), verkiezingen voor het Europees Parlement en referenda. Om te kunnen stemmen, moet u echter minimaal tien jaar in Nederland hebben gewoond.

U kunt een formulier ophalen om u als kiezer te registreren bij de kantoren van de vertegenwoordiging. Als u al bent geregistreerd, wordt het formulier automatisch naar uw thuisadres verzonden. Na het invullen van het formulier moet u het inleveren op het kantoor van de Vertegenwoordiging samen met een kopie van uw geldig paspoort.

Op de verkiezingsdag kunt u stemmen (per post) op het kantoor van de vertegenwoordiging. De precieze tijden worden in de media bekendgemaakt.

Bijstand aan gearresteerde Europese Nederlanders

De contactpersoon van de vertegenwoordiging voor gedetineerden bezoekt personen die zijn gearresteerd op Aruba, Curaçao of Sint Maarten en worden eenmaal per maand vastgehouden in de gevangenis op Aruba. De gedetineerde moet een Nederlands paspoort hebben en een permanente inwoner van Nederland zijn.

Tijdens het eerste bezoek geeft de contactpersoon de gedetineerde een pakket met een aantal basisartikelen voor persoonlijke verzorging. Als de gedetineerde dit wenst, blijft de contactpersoon in contact met zijn of haar familie. Noch de vertegenwoordiging noch de contactpersoon hebben iets te maken met de gerechtelijke procedure.

Forfaitaire uitkering voor oorlogsveteranen

Ex-militairen en vrouwen, ongeacht of zij werden opgesteld of aangeboden als vrijwilliger, komen in aanmerking voor een eenmalige uitkering van EUR 500, op voorwaarde dat zij:

  • van twee tot vijf jaar doorgebracht in werkelijke militaire dienst tussen 1 januari 1938 en 1 januari 1963;
  • bracht een deel van die tijd door in de Tweede Wereldoorlog en / of in voormalig Nederlands-Indië, Nieuw-Guinea of Korea.

Weduwen / weduwnaars van kwalificerende veteranen kunnen ook in aanmerking komen voor dit voordeel, zoals voorzien in de relevante Compensatory Benefits Act (twee tot vijf jaar militaire dienst, in het Nederlands). Informatie over het aanvragen van deze forfaitaire uitkering kan bij de vertegenwoordiging worden opgevraagd.

Meer informatie

Nederlanders op Aruba, Curaçao of Sint Maarten die niet zeker weten welke instelling ze moeten benaderen, kunnen de Nederlandse vertegenwoordiging op respectievelijk Aruba, Curaçao of Sint Maarten om informatie vragen. De vertegenwoordiging kan dergelijke personen doorverwijzen naar de relevante autoriteiten.

U kunt ook een e-mail sturen naar:

  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. (Aruba);
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. (Curaçao);
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. (Sint Maarten).

Artikelen

Topics

Overheid en democratie

[ wgr ] Werk, Geld en Recht

[ wgr ] is een uitgave van Independing Media.

[ wgr ] gebruikt openbare nieuwsbronnen en afbeeldingen uit het publieke domein.

Redactie Keuze

Random Nieuws