De eilanden hadden op 15 december 2008 tijdens een rondetafelconferentie op Curaçao een definitief akkoord bereikt over een nieuwe constitutionele orde binnen het Koninkrijk der Nederlanden.

Een nieuwe status voor elk van de eilanden

Sinds 10 oktober 2010 bestaat het Koninkrijk der Nederlanden uit vier landen: Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten. De Nederlandse Antillen zijn ontbonden en de samenstellende eilanden hebben een nieuwe status gekregen:

  • Curaçao en Sint Maarten: nieuwe autonome landen binnen het Koninkrijk: Curaçao en Sint Maarten hebben nu een afzonderlijke status als autonome landen. Ze hebben hun eigen regeringen en zijn niet langer afhankelijkheden van Nederland. Nederland blijft hen echter tijdens de overgangsperiode bijstaan bij het opzetten van hun nieuwe nationale organisaties. Er zijn plannen opgesteld voor hun overheidsinstellingen, die op 10 oktober 2010 nog niet volledig operationeel waren. De plannen blijven maximaal twee jaar van kracht. In 2011 zal de grootste zorg van de nieuwe landen zijn om deze plannen uit te voeren.
  • Bonaire, Sint Eustatius en Saba: nieuwe gemeenten van Nederland: in plaats van onafhankelijke landen te worden, wilden Bonaire, Sint Eustatius en Saba een nauwere band met Nederland hebben. Ze hebben nu de status van speciale gemeenten gekregen.
  • Aruba: Aruba en Nederland hebben overeenstemming bereikt over een agenda voor verbeteringen op het gebied van wetshandhaving, stedelijke kwaliteit van leven en wetgeving, die zij de komende jaren zullen aanpakken. Een onderzoek naar de staat van het openbaar bestuur op Aruba zal naar verwachting in 2011 worden afgerond. Op basis van de resultaten van dit onderzoek zullen Aruba en Nederland beslissen of verdere maatregelen moeten worden ingevoerd en op welk niveau.

Belangrijkste gevolgen

Nederland werkt samen met Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius en Saba om een sterk, betrouwbaar systeem van openbaar bestuur op te zetten dat de lokale bevolking een betere servicekwaliteit kan bieden. Op 10 oktober 2010 hebben alle eilanden een nieuwe status, een nieuwe regering en nieuwe taken gekregen. De veranderingen hebben gevolgen voor de eilanden.

Constitutionele orde

  • De Nederlandse Antillen werden op 10 oktober 2010 ontbonden.
  • Curaçao en Sint Maarten werden nieuwe landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden.
  • Bonaire, Sint Eustatius en Saba werden speciale gemeenten van Nederland.
  • Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat nu uit Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten.

Overheid en wetgeving

  • Curaçao en Sint Maarten zijn verantwoordelijk voor hun eigen nationale overheid en wetgeving.
  • De Nederlandse wetgeving komt geleidelijk in de plaats van de Antilliaanse wetgeving op Bonaire, Sint Eustatius en Saba.
  • Het Rijksdienst Caribisch Nederland vertegenwoordigt de verschillende Nederlanders.

Overheidsfinanciën en economie

  • Moedig economische groei aan door kortetermijnproblemen aan te pakken en te investeren in langetermijnoplossingen.
  • Nederland neemt 70% van de Antilliaanse schuld over (circa EUR 1,7 miljard).

Misdaad en de rechtbanken

  • Bonaire, Sint Eustatius en Saba krijgen één politie, brandweer en ambulancedienst met een centraal meldpunt.
  • Gemeenschappelijk Openbaar Ministerie en Gemeenschappelijk Hof van Justitie voor Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

Artikelen

Topics

Overheid en democratie

[ wgr ] Werk, Geld en Recht

[ wgr ] is een uitgave van Independing Media.

[ wgr ] gebruikt openbare nieuwsbronnen en afbeeldingen uit het publieke domein.

Redactie Keuze

Random Nieuws