De nieuwe constitutionele orde betekent dat Bonaire, Saba en Sint Eustatius aan een nieuw belastingregime zullen worden onderworpen. Voordat ze speciale gemeenten van Nederland werden, waren de eilanden fiscaal autonoom: ze bepaalden zelf de structuur van hun belastingstelsel en hoe belastingen werden beheerd.

Nieuw belastingregime

Bonaire, Saba en Sint Eustatius werden speciale gemeenten van Nederland op 10 oktober 2010 en maken nu deel uit van de Nederlandse staat. Dat betekent dat Nederland verantwoordelijk is voor het heffen van belastingen op de eilanden.
Op 1 januari 2011 is op de eilanden een nieuw, vereenvoudigd belastingstelsel ingevoerd. Het bestaat uit zoveel mogelijk algemene belastingmaatregelen, waardoor het voor zowel particulieren als bedrijven gemakkelijker te begrijpen is. Belastingtarieven zijn ook verlaagd en het aantal door de overheid geheven belastingen zal tot een minimum worden beperkt. Het eilandbelastingregime verschilt wat dat betreft in Nederland.

Meer indirecte belastingen

De autoriteiten willen meer indirecte belastingen heffen in plaats van directe belastingen op te leggen. Wanneer een land te veel directe belastingen heft (bijvoorbeeld op inkomsten), behouden bedrijven minder winst. Werknemers die een hogere loonbelasting betalen, zullen een hoger loon vóór belastingen eisen, waardoor de economie onder druk komt te staan. Door het belastingstelsel opnieuw te kalibreren, hebben bedrijven en consumenten meer geld in handen om in de economie te investeren. Ze zijn echter verplicht om meer omzetbelasting te betalen over de goederen die ze kopen. Meer en meer regeringen maken de overgang van directe naar indirecte belastingen. Loonbelasting was bijvoorbeeld de grootste bron van belastinginkomsten in Nederland. Tegenwoordig is dat belasting over de toegevoegde waarde (btw).

Onderdelen van het Nederlands-Antilliaanse belastingstelsel

Het nieuwe systeem van openbare financiën is gebaseerd op drie wetsvoorstellen:

  • de BES belastingwet;
  • de Wet douane en accijnzen BES;
  • en de Wet implementatie belastingstelsel BES.
  • Onderdelen van het Nederlands-Antilliaanse belastingstelsel werden gebruikt als bouwstenen voor het nieuwe belastingstelsel.

Voorkomen van dubbele belasting

Het hebben van een afzonderlijk belastingregime voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba betekent dat er een risico is van dubbele belasting of dubbele belastingvrijstelling. Om dit risico zoveel mogelijk weg te nemen, zijn twee regelingen ingevoerd. Eén regeling voorkomt dubbele belasting tussen de Europese regio van Nederland enerzijds en Bonaire, Sint Eustatius en Saba anderzijds. De andere, een unilaterale regeling, voorkomt dubbele belastingheffing tussen deze eilanden en derde landen.

Belastinginkomsten

De totale jaarlijkse belastinginkomsten gegenereerd door het nieuwe regime worden geschat op USD 52 miljoen. Dat is gelijk aan de huidige belastinginkomsten op de drie eilanden. Bonaire, Sint Eustatius en Saba hebben een gezamenlijke bevolking van ongeveer 20.000. Ongeveer de helft van deze mensen is belastingbetaler.
De Nederlandse senaat zal het wetsvoorstel later dit jaar overwegen. De Tweede Kamer heeft de wet al aangenomen.

Artikelen

Topics

Overheid en democratie

[ wgr ] Werk, Geld en Recht

[ wgr ] is een uitgave van Independing Media.

[ wgr ] gebruikt openbare nieuwsbronnen en afbeeldingen uit het publieke domein.

Redactie Keuze

Random Nieuws