Patiënten met een chronische medische aandoening hebben vaak zorg nodig van verschillende zorgverleners. Deze zorgverleners werken vaak in een partnerschap. Dit wordt multidisciplinaire zorg genoemd. Dit geeft patiënten een enkel contactpunt en bespaart ook kosten. Zorgstandaarden zijn ontwikkeld voor multidisciplinaire zorg.

Zorgstandaarden voor chronische ziekten

Zorgstandaarden beschrijven wat goed ziektebeheer betekent voor patiënten met chronische ziekten, zoals diabetes, astma of hart- en vaatziekten. Patiëntenorganisaties en zorgverleners ontwikkelen samen de zorgstandaarden.

Er zijn twee versies van elke zorgstandaard: een voor patiënten en een voor zorgprofessionals. De inhoud is hetzelfde, maar de patiëntenversie is geschreven in een taal die gemakkelijk te begrijpen is.

Zorgstandaarden en zorgplannen

Individuele zorgplannen zijn gebaseerd op de zorgstandaard. Het individuele zorgplan wordt opgesteld door het primaire contactpunt van de patiënt (vaak de huisarts) samen met de patiënt. Het plan schetst de zorgbehoeften van de patiënt en de dingen die ze zelf kunnen doen. Het omvat zaken als voeding, lichaamsbeweging en het gebruik van medicijnen.

Gezondheidsgroepen: multidisciplinaire zorg voor patiënten met chronische ziekten

Zorgstandaarden geven niet aan wie wat moet doen of waar zorg moet plaatsvinden. Dat maakt het voor zorgverleners in een regio eenvoudiger om samen multidisciplinaire zorg te regelen. Daarom vormen zorgverleners regionale zorggroepen. Ze maken afspraken met verzekeringsmaatschappijen over de manier waarop ze voor chronische patiënten in hun regio zullen zorgen. Artsen werken bijvoorbeeld samen met diëtisten en fysiotherapeuten om patiënten met diabetes te behandelen.

Voordelen van multidisciplinaire zorg voor patiënten met chronische ziekten

ziekte

Het aantal mensen met chronische ziekten groeit sneller dan het aantal zorgprofessionals. Daarom wordt zelfmanagement en goede communicatie tussen patiënten en zorgverleners steeds belangrijker. Multidisciplinaire zorg voor patiënten met chronische ziekten heeft verschillende voordelen:

  • Patiënten krijgen een individueel zorgplan dat is afgestemd op hun behoeften.
  • Patiënten hebben één contactpunt.
  • Patiënten weten welke vormen van zorg ze zullen krijgen.
  • Zorg wordt dicht bij huis of thuis verleend.
  • Zorgverleners overleggen met elkaar en met patiënten.
  • Er is een lager risico op complicaties.
  • Het verlaagt de zorgkosten.

Financiering van multidisciplinaire zorg voor patiënten met chronische ziekten

Waar mogelijk moeten de kosten van de zorg van een patiënt worden gebundeld. Dit wordt geïntegreerde financiering genoemd. De zorggroep brengt één prijs in rekening voor het totale chronische zorgpakket dat aan een individuele patiënt wordt verstrekt. Dit is alleen mogelijk als er een zorgstandaard is voor die ziekte.

Als u een zorgverlener bent en een vraag heeft over deze financieringswijze, neem dan contact op met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA).

Artikelen

Topics

Familie, zorg en Gezondheid

[ wgr ] Werk, Geld en Recht

[ wgr ] is een uitgave van Independing Media.

[ wgr ] gebruikt openbare nieuwsbronnen en afbeeldingen uit het publieke domein.

Redactie Keuze

Random Nieuws