Nederland helpt voormalige conflictgebieden samen met andere landen in de internationale gemeenschap om een vreedzame en veilige samenleving tot stand te brengen, bijvoorbeeld door sociale ongelijkheid te verminderen en de veiligheid te verbeteren.

Wederopbouw aangedreven door de lokale bevolking

Wanneer oorlogen eindigen, worden de getroffen gebieden vaak verwoest achtergelaten. Er zijn grote aantallen vluchtelingen, gewonden en slachtoffers van traumas. Wederopbouw kan alleen slagen als het wordt geïnitieerd door de lokale bevolking. Ze moeten veel zeggenschap hebben over hoe de financiering wordt toegewezen.

Het kan jaren duren voordat een land de eerste tekenen van herstel vertoont. Effectieve coördinatie tussen donorlanden en hulporganisaties is van vitaal belang. Er moet ook aandacht worden besteed aan de regio als geheel, zodat de wederopbouw niet alleen gericht is op de conflictzone zelf, maar ook op de omliggende landen.

Armoede verminderen in voormalige conflictgebieden

Armoede speelt vaak een rol bij conflicten. Het duurzaam verminderen van armoede in voormalige oorlogsgebieden is dus een belangrijke manier om conflicten op te lossen en te voorkomen. Armoede is echter zelden de directe oorzaak van oorlog. Er zijn meestal andere bijdragende factoren die conflicten uit armoede veroorzaken, zoals sociale ongelijkheid of zwak bestuur.

Nederland wil sociale ongelijkheid verminderen door projecten te financieren en buitenlandse overheden te adviseren over de ontwikkeling van nationale normen en regels. In Guatemala bijvoorbeeld werden landrechten voor inheemse volkeren en boeren een voorwaarde gesteld voor het vredesakkoord. Nederland heeft geholpen door landregisters in twee provincies in Guatemala op te zetten.

Verbetering van de veiligheid in arme landen

Arme landen belanden regelmatig in een neerwaartse spiraal van gewelddadige conflicten, een slecht functionerende economie en politieke instabiliteit. Ze missen de financiële middelen die nodig zijn om inhoudelijke verbeteringen aan te brengen in hun beveiligingssector. Als gevolg hiervan raken ze gevangen in een vicieuze cirkel van armoede en zwakke veiligheid, ook wel de armoedeveiligheidsval genoemd.

Om de veiligheid te verbeteren, is het van vitaal belang om de problemen binnen de organisaties die ervoor verantwoordelijk zijn op nationaal niveau aan te pakken - het leger, de politie en de rechterlijke macht. Ze kunnen eerder geneigd zijn om hun eigen belangen te bevorderen dan die van de mensen.

De eerste stap is ervoor te zorgen dat deze instellingen namens de burgers van de natie handelen en de rechtsstaat naleven. Daartoe moeten de leiders van het leger, de politie en de rechterlijke macht hun eigen belangen opzij zetten. Dergelijke hervormingen zijn echter vaak moeilijk door te voeren.

Met dit in gedachten hebben het ministerie van Buitenlandse Zaken en het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen Clingendael gezamenlijk een analysemodel ontwikkeld dat kan helpen de samenwerking in de beveiligingssector vorm te geven. Het model is uiteengezet in de publicatie Enhancing Democratic Governance of the Security Sector: An International Assessment Framework.

Advies en ondersteuning voor politie en justitie in andere landen

Nederland geeft advies en ondersteuning aan politie en justitie in verschillende landen. Voorbeelden hiervan zijn de volgende projecten:

  • Het Nederlands Politie Instituut heeft 100 instructeurs opgeleid, die op hun beurt meer dan 1.000 Palestijnse politieagenten hebben opgeleid. De training omvat de introductie van technieken voor het handhaven van de openbare orde met een minimum aan kracht.
  • Nederland steunt de inspanningen om het openbaar ministerie in Oeganda te versterken. Het doel is niet alleen om misdaad te verminderen, maar ook om de levensomstandigheden in overvolle gevangenissen te verbeteren en het aantal gevallen van geweld tegen vrouwen te verminderen.

Stabiliteitsfonds

Via het Stabiliteitsfonds helpt Nederland activiteiten te financieren die de stabiliteit en veiligheid in de samenleving bevorderen, zoals mijnopruimingsoperaties, demobilisatie van voormalige strijders, advisering en ondersteuning van strijdkrachten en politie.

Artikelen

Topics

Internationale samenwerking

[ wgr ] Werk, Geld en Recht

[ wgr ] is een uitgave van Independing Media.

[ wgr ] gebruikt openbare nieuwsbronnen en afbeeldingen uit het publieke domein.

Redactie Keuze

Random Nieuws