Het Internationaal Strafhof in Den Haag vervolgt degenen die worden beschuldigd van oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en genocide.

In 1998 ondertekenden 60 landen het Statuut van Rome nadat het door de Verenigde Naties ter ondertekening was opengesteld. Het statuut legde de basis voor de oprichting van het Internationaal Strafhof in 2002. Het doel is om oorlogsmisdadigers te onderzoeken en te vervolgen.

Misdaden die onder de jurisdictie van het Internationaal Strafhof vallen

  • Oorlogsmisdaden

    Oorlogsmisdaden omvatten marteling, verminking, lijfstraffen, gijzeling en terroristische aanslagen. Deze categorie omvat ook schendingen van de menselijke waardigheid zoals verkrachting en gedwongen prostitutie, plunderingen en executie zonder proces. Oorlogsmisdaden worden, in tegenstelling tot misdaden tegen de menselijkheid, altijd gepleegd in tijden van oorlog.
  • genocide

    Dit omvat alle handelingen die zijn gepleegd met de bedoeling een nationale, etnische of religieuze groep te vernietigen.
  • Humanitaire misdaden

    Misdaden tegen de menselijkheid zijn daden die zijn gepleegd als onderdeel van een wijdverbreide of systematische aanval op een burgerbevolking, zoals moord, deportatie, marteling en verkrachting. Het ICC vervolgt de daders, zelfs als de misdaden niet zijn gepleegd in tijden van oorlog.

Gevolgen van het misdrijf agressie

De staten die partij zijn bij het Statuut van Rome hebben nog geen overeenstemming bereikt over de definitie van en de straf voor agressie. Totdat ze dat doen, is het ICC niet in staat om individuen te vervolgen voor agressie.

De bevoegdheden van het ICC

Het ICC is alleen bevoegd om een zaak te behandelen als:

  • het land waar de overtreding is begaan, is partij bij het Statuut van Rome; of
  • het land van herkomst van de dader is partij bij het Statuut van Rome.

Het ICC kan zijn rechtsmacht alleen uitoefenen als de nationale rechter dit niet kan of wil doen. Het Internationaal Strafhof is alleen bevoegd voor strafbare feiten die zijn begaan na de inwerkingtreding van het Statuut op 1 juli 2002.

Verwijzing van een zaak naar het Internationaal Strafhof

Verschillende partijen hebben het recht om een zaak naar het ICC te verwijzen:

  • elke Staat die Partij is bij het Statuut van Rome, ongeacht enige betrokkenheid bij het vermeende delict;
  • de officier van justitie van het ICC;
  • de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties kan het ICC verzoeken het onderzoek van een zaak voor een beperkte periode uit te stellen als hij van mening is dat de procedure een belemmering van zijn bevoegdheden zou vormen.

Situaties die momenteel door het ICC worden onderzocht

Het ICC onderzoekt momenteel een aantal zaken met betrekking tot de situaties in:

  • Soedan;
  • Oeganda;
  • de Democratische Republiek Congo (DRC);
  • de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR);
  • Kenia.

Een samenvatting van lopende onderzoeken naar genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid is te vinden op de website van het Internationaal Strafhof.

Artikelen

Topics

Internationale samenwerking

[ wgr ] Werk, Geld en Recht

[ wgr ] is een uitgave van Independing Media.

[ wgr ] gebruikt openbare nieuwsbronnen en afbeeldingen uit het publieke domein.

Redactie Keuze

Random Nieuws