In het vredesproces tussen de Israëlische en Palestijnse autoriteiten is Nederland voorstander van een tweestatenoplossing, die een veilig Israël en een onafhankelijke, democratische en levensvatbare Palestijnse staat in staat zou stellen vreedzaam naast elkaar te bestaan.

Tweestatenoplossing in het Midden-Oosten

Als de inspanningen om een tweestatenoplossing veilig te stellen succesvol zijn, zullen Israël en de Palestijnse staat elkaars bestaansrecht erkennen. Een dergelijke overeenkomst zou gebaseerd zijn op de grenzen die bestonden vóór 4 juni 1967 (dwz vóór de Zesdaagse Oorlog). De Palestijnse staat zou bestaan uit de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever. Israël zou dan bestaan uit het resterende deel van wat historisch Palestina was.

De veiligheid van zowel Israël als de toekomstige Palestijnse staat moet worden gewaarborgd. Om dit mogelijk te maken, zullen er onderhandelingen moeten plaatsvinden over de status van Jeruzalem en over de vluchtelingenkwestie. De Verenigde Staten, de Verenigde Naties, de EU en Rusland vormen samen het Midden-Oostenkwartet. Ze spelen een leidende rol in de onderhandelingen.

Nederland beschouwt de Israëlische nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden als illegaal. Ze zijn in strijd met het internationale recht en vormen een ernstige bedreiging voor het vredesproces. Nederland wil investeren in zijn relaties met zowel Israël als de Palestijnse autoriteiten, in de hoop dat dit zal bijdragen aan een definitieve oplossing.

De rol van Nederland in ontwikkelingen in de Arabische regio

Sinds 2011 zijn er in veel Arabische landen aanwijzingen voor groeiende democratie en respect voor de mensenrechten. Nederland speelt in op deze ontwikkelingen om het vredesproces in het Midden-Oosten te stimuleren en ondersteunt graag:

  • sociale en economische hervormingen;
  • democratisering (inclusief vrije en eerlijke verkiezingen);
  • de ontwikkeling van de rechtsstaat;
  • respect voor mensenrechten
  • economische ontwikkeling.

Soms werkt Nederland samen met één ander land (bilateraal), maar het werkt ook samen met verschillende andere landen tegelijk (multilateraal), bijvoorbeeld in de EU, de VN en de NAVO.

Europa heeft aanzienlijke belangen in de Arabische wereld, met name op het gebied van veiligheid, welvaart en vrijheid. Landen in deze regio zijn belangrijke handelspartners en markten voor de EU. Ze beheersen handelsroutes en de levering van fossiele brandstoffen.

Artikelen

Topics

Internationale samenwerking

[ wgr ] Werk, Geld en Recht

[ wgr ] is een uitgave van Independing Media.

[ wgr ] gebruikt openbare nieuwsbronnen en afbeeldingen uit het publieke domein.

Redactie Keuze

Random Nieuws