De overheid wil een experiment starten met de teelt en verkoop van cannabis voor recreatief gebruik. Deelnemende partijen moeten aan een aantal voorwaarden voldoen. De meeste voorwaarden zijn vastgelegd in de algemene maatregel van bestuur. Eind 2018 is een concept van de algemene maatregel van bestuur gepubliceerd, zodat belanghebbenden konden reageren. Het antwoord wordt momenteel verwerkt. In het voorjaar van 2019 zal een nieuwe versie van de algemene maatregel worden ingediend bij de Tweede Kamer.

Gemeenten en coffeeshops

Alle coffeeshops in een deelnemende gemeente zijn verplicht deel te nemen aan het experiment en mogen alleen gereguleerde cannabis verkopen. De huidige regels blijven van toepassing: minderjarigen jonger dan 18 jaar worden uitgesloten van coffeeshops en de maximale aankoop van cannabis per klant is vijf gram.

De resterende regels en voorwaarden voor het experiment zullen naar verwachting ook in het voorjaar van 2019 worden uitgewerkt, op welk moment gemeenten hun interesse om deel te nemen aan het experiment officieel kunnen registreren. Ze ontvangen meer informatie over hoe ze zich kunnen registreren. Deze informatie zal ook op deze website worden gepubliceerd. De commissie Knottnerus brengt vervolgens een adviesrapport uit aan de minister van Gezondheidszorg en de minister van Justitie en Veiligheid waaraan gemeenten kunnen deelnemen. Er worden niet meer dan 10 geselecteerd. Vervolgens zullen de ministers beslissen welke gemeenten worden uitgenodigd om deel te nemen.

Cannabistelers

De minister van Gezondheidszorg en de minister van Justitie en Veiligheid selecteren vijf tot tien telers. Het plan is om de telers bij ministeriële regeling aan te stellen, na een vergunningprocedure. Deze procedure vindt plaats nadat de algemene maatregel van bestuur betreffende het experiment van kracht is geworden. De criteria en de procedure voor het selecteren en benoemen van telers zullen nader worden uiteengezet in de algemene maatregel van bestuur. Er wordt een tijdschema vastgesteld waarbinnen geïnteresseerde partijen een aanvraag kunnen indienen, waarna aanvragers worden beoordeeld om te bepalen of zij aan de criteria voldoen. De regering is het eens met de projectie van de commissie dat telers minstens een jaar nodig hebben om zich voor te bereiden.

Voorwaarden in het businessplan

Een van de voorwaarden voor telers bij het opstellen van het bevel is dat zij een businessplan moeten hebben. Het bedrijfsplan moet onder andere het volgende specificeren:

  • hoe de cannabis zal worden gekweekt;
  • welke soorten cannabis de teler van plan is te kweken;
  • hoe de teler de levering van de cannabis aan de coffeeshops zal garanderen.

Artikelen

Topics

Familie, zorg en Gezondheid

[ wgr ] Werk, Geld en Recht

[ wgr ] is een uitgave van Independing Media.

[ wgr ] gebruikt openbare nieuwsbronnen en afbeeldingen uit het publieke domein.

Redactie Keuze

Random Nieuws