Rijkswaterstaat en de waterschappen zijn belast met waterbeheer in Nederland. Ze zijn onder andere verantwoordelijk voor het zorgen voor voldoende watertoevoer en het beschermen van het land tegen overstromingen. Provincies en gemeenten zijn ook betrokken bij waterbeheer.

Taken van de waterbeheerders

Een waterbeheerder is verantwoordelijk voor het voorkomen van overstromingen. Bovendien moet een waterbeheerder zorgen voor een voldoende hoeveelheid grondwater en oppervlaktewater en de waterkwaliteit op peil houden. De verantwoordelijkheid voor het waterbeheer in Nederland ligt bij Rijkswaterstaat (de uitvoerende tak van het ministerie van Infrastructuur en Waterbeheer) en de waterschappen. Hun taken zijn:

  • Rijkswaterstaat (RWS)

    Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor het beheer van de grote wateren, zoals de zee en de rivieren. RWS zorgt ervoor dat de verantwoordelijke overheidsinstanties tijdig worden gewaarschuwd voor overstromingen of stormachtige zeeën. Bovendien onderhoudt RWS dijken, dammen, stuwen en stormvloedkeringen. Bovendien beschermt RWS de kust en geeft het rivieren meer ruimte, bijvoorbeeld door uiterwaarden te verdiepen en secundaire kanalen aan te leggen.
  • Waterschappen

    Waterschappen zijn verantwoordelijk voor regionale wateren, zoals kanalen en polderwateren. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat het water schoon is om de visbestanden op peil te houden. De waterschappen beschermen het land ook tegen overstromingen en zorgen ervoor dat boeren voldoende water hebben voor hun gewassen. Bovendien zijn ze verantwoordelijk voor de zuivering van afvalwater.

Overheden betrokken bij waterbeheer

De Waterwet beschrijft de verantwoordelijkheden van de verschillende overheden die betrokken zijn bij waterbeheer. Dit zijn:

  • Centrale overheid

    De centrale overheid is verantwoordelijk voor het nationale beleid en de nationale maatregelen. Bovendien draagt de centrale overheid de verantwoordelijkheid voor de normen voor de bescherming tegen overstromingen van de primaire waterkeringen, dijken en duinen die het land beschermen tegen water uit de zee en de grote rivieren.
  • provincies

    De provincies zijn verantwoordelijk voor de vertaling van het nationale waterbeleid in regionale maatregelen. De provincies hebben operationele taken met betrekking tot sommige waterbeheerproblemen, zoals het verwijderen van grondwater uit de bodem. De Bodembeschermingswet bepaalt dat het beheer van de grondwaterkwaliteit een taak is van de provincies.
  • Waterschappen

    De waterschappen stellen beheersplannen op met betrekking tot de waterkwaliteit van de wateren binnen hun district. Daarnaast zijn de waterschappen verantwoordelijk voor de regionale waterkeringen die het land beschermen tegen bijvoorbeeld water uit de grachten.
  • gemeenten

    Grondwater in stedelijke gebieden valt onder de verantwoordelijkheid van de gemeenten. Daarnaast zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de afvoer van afvalwater en overtollig regenwater door de riolering, zoals voorgeschreven door de Waterwet en de Wet milieubeheer.

Nationaal waterplan

Het Nationaal Waterplan 2016-2021 zet het Nederlandse beleid voor overstromingsrisicobeheer en zoetwatervoorziening uiteen. Het Nationaal Waterplan specificeert ook de strategieën die moeten worden gevolgd met betrekking tot gebieden die bijzonder rijk zijn aan water, zoals de Rijn-Maas delta en het kustgebied. Het onderzoekt ook optimale manieren om water in de ruimtelijke ordening van Nederland onder te brengen, en de daarmee gemoeide kosten.

Nederland betrokken bij internationaal waterbeheer

Nederland wil andere landen over de hele wereld helpen bij het voorkomen van overstromingen. Nederland wil samen met andere landen met waterexpertise specialisten leveren aan landen die dergelijke specialistische kennis missen. Op de website van de Nederlandse watersector worden de projecten gepresenteerd die in samenwerking met Nederland worden uitgevoerd.

Artikelen

Topics

Klimaat, mileu en natuur

[ wgr ] Werk, Geld en Recht

[ wgr ] is een uitgave van Independing Media.

[ wgr ] gebruikt openbare nieuwsbronnen en afbeeldingen uit het publieke domein.

Redactie Keuze

Random Nieuws