Deltatechnologie stelt ons in staat om te leven en werken in laaggelegen deltagebieden zoals Nederland. Nederland heeft een sterke internationale reputatie op het gebied van deltatechnologie.

Het bouwen van de Zandmotor en Maasvlakte II zijn projecten die de Nederlandse innovatieve kracht tonen aan de wereld. Andere landen doen ook een beroep op de Nederlandse technologie. Bijvoorbeeld bij het waterdicht maken van New Orleans en bij het bouwen van een stormvloedkering in St. Petersburg. Of bij het inwinnen van advies nadat orkaan Sandy New York trof.

De samenleving heeft geïntegreerde en duurzame oplossingen voor het beheer van watersystemen nodig voor problemen met betrekking tot de kwantiteit en kwaliteit van ons oppervlaktewater en bescherming tegen hoogwater. De deltatechnologiesector heeft ervoor gekozen kennisontwikkeling en innovaties te bundelen in 4 themas:

  • Eco-technologie
  • Waterveiligheid
  • Slimme dijken
  • Leefbare Delta

Eco-technologie

Eco-engineering draagt bij aan het behalen van economische doelen en doelen die betrekking hebben op de natuur en onze leefomgeving. Nederland heeft dit concept de afgelopen 5 jaar met succes ontwikkeld binnen het Building with Nature-innovatieprogramma. Het concept stelt de waterbouwsector al in staat om concurrerend te blijven op de internationale markt. De ambitie is om te zien dat het ecodynamische ontwerpconcept voor ruimtelijke ontwikkeling wereldwijd wordt geaccepteerd, toegepast en verder ontwikkeld.

Waterveiligheid

Waterveiligheid staat voor geïntegreerde, verstandige en op risico gebaseerde bescherming tegen hoog water of "meerlagige veiligheid". Preventie, duurzame ruimtelijke ordening en gezond rampenbeheer zorgen samen voor optimale veiligheid tegen de laagst mogelijke kosten. Het nieuwe innovatieprogramma Flood Control 2100 speelt een belangrijke rol binnen dit thema. Flood Control 2100 is het vervolg op Flood Control 2015.

Slimme dijken

De innovatieprogrammas Digital Delta en Energy Dikes handelen over Smart Dikes. Het eerste programma omvat de geïntegreerde koppeling van gegevens, modellen, algoritmen, tools en applicaties. Deze informatie wordt beschikbaar gesteld aan de hele sector. Het biedt alle partijen nieuwe innovaties tegen beperkte kosten. De programmas Water & Klimaat en Next Generation Hydro-Software beïnvloeden de inhoud. Rijkswaterstaat en de waterschappen zijn grote afnemers. Ze zijn intensief betrokken bij het uitwerken van het programma.

Het Energy Dikes-programma richt zich op manieren om energie op te wekken, waaronder de overgang van zoet water naar zout water en getijdenenergie. Deze energiebronnen krijgen meer kansen door klimaatverandering. Ze helpen ervoor te zorgen dat de energievoorziening ook duurzamer wordt. De focus ligt op een multidisciplinaire benadering van energie, economie en ecologie. Afstemming wordt actief gezocht op bestaande openbare programmas op nationaal en Europees niveau.

Leefbare Delta

Liveable Delta is het thema van de innovatieprogrammas Sustainable Delta Cities en Living With Salt.

Er zijn maar weinig landen die zon diepgaande en gecombineerde kennis hebben van de technische vereisten voor stedelijke deltagebieden met betrekking tot waterveiligheid, klimaatverandering en duurzame ecologische en economische ontwikkelingen, die vooral in de sociaal-culturele context passen. Dit betekent dat Nederland zijn positie als innovator in de hele keten kan versterken: van fundamenteel begrip tot stedelijke ontwikkeling. Er wordt gewerkt aan een samenhangende portfolio van kennis, technologie en diensten langs 3 lijnen:

  • deltasteden in kaart brengen en monitoren;
  • veerkrachtige deltasteden ontwerpen en plannen;
  • klimaatadaptieve constructie en (her) ontwikkeling.

Living With Salt houdt zich bezig met het ontwikkelen van een systeem om snel en effectief een geïntegreerd plan op te stellen voor het omgaan met toenemende verzilting in een kustgebied of delta. De toegevoegde waarde van dit programma ligt in de intelligente combinatie van innovaties in waterbeheer, watertechnologie en agro-technologie voor primaire productie (landbouw, visserij) en ander gebruik (natuur, industrie, drinkwater).

Artikelen

Topics

Klimaat, mileu en natuur

[ wgr ] Werk, Geld en Recht

[ wgr ] is een uitgave van Independing Media.

[ wgr ] gebruikt openbare nieuwsbronnen en afbeeldingen uit het publieke domein.

Redactie Keuze

Random Nieuws