Een alcoholmonitor is een enkelband die het alcoholgebruik van de drager meet. Mensen die onder invloed van alcohol strafbare feiten hebben gepleegd, kunnen worden gevraagd om deel te nemen aan het alcoholmonitorproces. Het doel is om te voorkomen dat de persoon opnieuw beledigt. Politie-eenheden in Rotterdam en Oost-Nederland starten begin 2017 een proces.

Monitor meet het alcoholgehalte in het bloed

De enkelband voor alcoholmeting meet het alcoholgehalte in het bloed door de transpiratie van de drager te analyseren. De reclassering ontvangt twee keer per dag metingen via een modem in het huis van de drager.

Proef met alcoholmonitor als voorwaarde verbonden aan voorwaardelijke zinnen

Iemand die onder invloed van alcohol een of meer strafbare feiten heeft gepleegd, kan een voorwaardelijke straf krijgen waaraan voorwaarden zijn verbonden. Een dergelijke voorwaarde kan een tijdelijk verbod op alcoholgebruik zijn. De alcoholmonitor kan worden gebruikt in combinatie met een bewaakte proeftijd om de naleving van dit verbod te controleren.

Doel van het proces

Het doel van de proef is om te bepalen of de alcoholmonitor een geschikte sanctie is en of deze effectief is in combinatie met professionele begeleiding. Het onderzoeksteam zal beoordelen of de monitor effect heeft op het alcoholgebruik en gedrag van daders. De monitor wordt getest op 100 deelnemers die een alcoholverbod hebben gekregen.

Alcoholmonitor proef duurt één jaar

Politie-eenheden in Rotterdam en Oost-Nederland (met uitzondering van Arnhem en Nijmegen) starten een proefperiode van één jaar om de enkelarmband met alcoholcontrole te testen. Deelname is vrijwillig. Als de proef succesvol is, zal de regering overwegen wetgeving over het gebruik ervan in te voeren.

Toezicht op alcoholverboden

De politie gebruikt de alcoholmonitor naast de huidige adem-, bloed- of urinetests. Daders die alcoholmonitors dragen, zullen onder toezicht van reclasseringsambtenaren staan om te voldoen aan hun alcoholverbod.

Het voordeel van de monitor is dat overtreders niet langer drie keer per week naar de reclassering hoeven te gaan om te testen. Continue monitoring kan ook overtreders helpen hun alcoholprobleem te overwinnen.

Aan alcohol gerelateerde criminaliteit terugdringen

Alcoholmisbruik speelt vaak een belangrijke rol bij geweldsmisdrijven. De overheid neemt gerichte maatregelen om het aantal geweldsmisdrijven te verminderen. Het verbinden van speciale voorwaarden zoals een alcoholverbod aan voorwaardelijke straffen kan helpen alcoholgerelateerd geweld en andere delicten te voorkomen.

De alcoholmonitor is al succesvol gebleken in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk: 78% van de deelnemers in de VS en 92% in het VK voltooiden het programma zonder alcohol te gebruiken. Daarom wil de Nederlandse overheid onderzoeken of de enkelband voor alcoholcontrole ook in Nederland kan worden gebruikt.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie, Verslavingsreclassering GGZ (non-profit gemeenschapsherstel en reclassering) en het Openbaar Ministerie zijn allemaal bij de proef betrokken.

Geweld onder invloed van alcohol

In Nederland is 25% tot 50% van het geweld gekoppeld aan alcoholgebruik. Overmatig drinken speelt vaak een rol bij:

  • vandalisme;
  • geweld in de nachteconomie;
  • straatgeweld;
  • voetbal hooliganisme; en
  • huiselijk geweld.

Alcoholmisbruik kost de samenleving meer dan € 3 miljard per jaar.

Artikelen

Topics

Recht, veiligheid en defensie

[ wgr ] Werk, Geld en Recht

[ wgr ] is een uitgave van Independing Media.

[ wgr ] gebruikt openbare nieuwsbronnen en afbeeldingen uit het publieke domein.

Redactie Keuze

Random Nieuws