Als het land waar de Nederlandse burger zijn straf uitzit een lidstaat van de Europese Unie is, zijn de toepasselijke regels anders dan die welke van toepassing zijn wanneer het land geen lidstaat van de Europese Unie is.

Feit is dat de Europese landen samen één Europese conventie hebben opgesteld over dit onderwerp, die van toepassing is op alle EU-lidstaten. In Nederland is de procedure voor de uitvoering van dit verdrag vastgelegd in de Wet op rechterlijke beslissingen (wederzijdse erkenning en tenuitvoerlegging) (WETS). Het basisprincipe van de WETS is dat de autoriteiten van de Europese lidstaten onderling bepalen of het mogelijk is de straf over te dragen. Om een overdracht te realiseren, moeten beide landen de overeenkomsten van de Europese Conventie hebben omgezet in nationale wetgeving.

Voorwaarden om een veroordeelde in staat te stellen de rest van een straf in Nederland uit te zitten op basis van de WETS

  1. Het vaderland kan niet langer eenvoudigweg weigeren de rest van een straf uit een andere lidstaat uit te voeren. Deze weigering is onderworpen aan duidelijke regels.
  2. De toestemming van de veroordeelde voor de overdracht is niet langer vereist. Het is echter nog steeds mogelijk voor de veroordeelde om de overdrachtsprocedure persoonlijk te starten door een verzoek in te dienen bij de lokale autoriteiten. De in de Europese lidstaat opgelegde straf kan alleen worden aangepast op vooraf overeengekomen punten. Een door Nederland overgenomen straf moet zijn opgelegd voor een strafbaar feit dat ook in Nederland strafbaar is en zal altijd worden aangepast aan de maximale straf die in Nederland van toepassing is. Daarnaast geldt het principe dat Nederland de buitenlandse straf zonder aanpassing overneemt.
  3. De lidstaten hebben overeenstemming bereikt over de voorwaarden voor het erkenningsbesluit en de overdracht.

Raadpleeg de website www.dji.nl voor meer informatie over de procedures van de WOTS en de WETS.

Meer informatie over de procedures van de WOTS en de WETS

Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft een speciale WETS- en WOTS-informatielijn geopend. Het nummer is +31 (0) 88 07 25 963.

Ga voor meer informatie over de gevangenisstraf en procedures met het buitenland naar de website www.dji.nl.

Ga voor meer informatie over de voorwaardelijke straf met speciale voorwaarden en de alternatieve straf naar de website van het Openbaar Ministerie. Ga voor meer informatie over de implementatie van toezicht naar www.reclassering.nl.

Artikelen

Topics

Recht, veiligheid en defensie

[ wgr ] Werk, Geld en Recht

[ wgr ] is een uitgave van Independing Media.

[ wgr ] gebruikt openbare nieuwsbronnen en afbeeldingen uit het publieke domein.

Redactie Keuze

Random Nieuws