Nieuwe technologieën veranderen de scheepvaart voorgoed. Bijvoorbeeld ondersteunende technologieën voor navigatie en het delen van gegevens. Deze ontwikkelingen maken deel uit van Smart Shipping. Ze maken de scheepvaartsector competitiever, veiliger en duurzamer.

Wat is slimme verzending?

De term Smart Shipping verwijst naar de grotendeels autonome werking van binnenschepen of zeeschepen. Het heeft niet alleen betrekking op technologieën aan boord, maar ook op het ontwerp van havens en waterwegen, zodat een schip met behulp van door sensoren verzamelde gegevens autonoom kan manoeuvreren of de bemanning kan aansporen tot actie.

Verbetering van het concurrentievermogen

Door schepen in staat te stellen efficiënter te varen, kan Smart Shipping de maritieme sector concurrerender en dus aantrekkelijker maken. Geavanceerde digitale systemen kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat bemanningsleden zo effectief mogelijk worden ingezet en hen ondersteunen bij hun taken, of sommige van deze taken overnemen.

Schepen kunnen ook beter gebruik maken van waterwegcapaciteit door hun snelheid aan te passen en nauwkeurigere navigatiegegevens te ontvangen. Een grotere efficiëntie verlaagt de transportkosten en verhoogt, in het geval van de binnenvaart, het concurrentievermogen in relatie tot het weg- en spoorvervoer.

Veiliger varen

Slimme waarschuwings- en navigatiesystemen helpen de schipper terwijl het vaartuig vaart en kunnen ook bepaalde taken overnemen. Dit maakt werken aan boord van het schip en langs de waterweg veiliger en beter beheersbaar. Jaarlijks gebeuren ongeveer 140 ongevallen op de Nederlandse waterwegen. Smart Shipping kan de kans op ongelukken door menselijke fouten verkleinen.

Duurzamer verzenden

Met Smart Shipping-technologieën kunnen schepen brandstof en geld besparen en dus duurzamer varen. Het systeem kan bijvoorbeeld het navigatieplan coördineren met de openings- en sluitingstijden van sluizen en bruggen en rekening houden met de beschikbare afmeerruimte in havens en haventerminals. Met behulp van preciezere omgevingsgegevens (diepte, stroming en wind) kan een schip zijn snelheid aanpassen zodat het minder brandstof verbruikt.

De toekomst van Smart Shipping in Nederland

Het ministerie van Infrastructuur en Waterbeheer verwelkomt proeven met Smart Shipping op Nederlandse binnenwateren en in territoriale wateren. De effecten van Smart Shipping kunnen alleen op het water worden ervaren. Het ministerie zal zijn beleid en internationale positie kunnen bepalen op basis van de ervaring die tijdens deze proeven is opgedaan. Daarnaast werken het ministerie van Infrastructuur en Waterbeheer en de Vlaamse overheid samen om grensoverschrijdende experimenten mogelijk te maken.

Smart Shipping-proeven

Iedereen mag Smart Shipping-technologieën testen op de Nederlandse binnenwateren, op voorwaarde dat ze eerst toestemming krijgen van Rijkswaterstaat. Aanvragen kunnen online worden gedaan. Ga voor meer informatie over Smart Shipping-proeven op de Nederlandse binnenwateren naar Rijkswaterstaat.nl, waar u ook het aanvraagformulier vindt. Lees ook de administratieve regels voor proeven met autonome scheepvaart over de binnenwateren.

Proeven in territoriale wateren

Om autonome technologieën in Nederlandse territoriale wateren te testen, heeft u voorafgaande toestemming van de Kustwacht nodig. De criteria waaraan uw aanvraag moet voldoen, worden beschreven in de Administratieve regels voor proeven met autonome scheepvaart in territoriale zeeën. Deze regels zijn alleen van toepassing op proeven in de territoriale zeeën van Nederland, exclusief naderingsgebieden. Neem voor informatie over toestemming voor een specifieke proef contact op met de helpdesk van Smart Shipping.

Meer informatie over Smart Shipping

De website smashnederland.nl presenteert verschillende voorbeelden van Smart Shipping. De nationale Smart Shipping-helpdesk is opgezet om innovaties in Smart Shipping mogelijk te maken. Het dient een verscheidenheid aan klanten, waaronder ondernemers die nieuwe ondernemingen willen lanceren, andere overheden en andere geïnteresseerde partijen. De helpdesk coördineert en bewaakt proeven in Nederlandse wateren en deelt informatie over subsidies, technologie en veiligheid.

Neem per e-mail contact op met de helpdesk: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Artikelen

Topics

Verkeer en vervoer

[ wgr ] Werk, Geld en Recht

[ wgr ] is een uitgave van Independing Media.

[ wgr ] gebruikt openbare nieuwsbronnen en afbeeldingen uit het publieke domein.

Redactie Keuze

Random Nieuws