Vanwege klimaatverandering, slechte oogsten, gewapende conflicten en bevolkingsgroei neemt het gevaar van hongersnood toe. Meer en meer landen worden geconfronteerd met een reeks waterproblemen, variërend van extreme droogte tot overstromingen. In reactie daarop werkt de Nederlandse overheid aan het bevorderen van voedselzekerheid, duurzame landbouw en effectief waterbeheer wereldwijd.

Meer en beter eten verbouwen

Zelfs vandaag gaan een miljard mensen over de hele wereld hongerig slapen. Vele anderen halen niet de nodige vitamines en mineralen uit hun voedsel. Om de voedselzekerheid te verbeteren, ondersteunt Nederland organisaties die mannelijke en vrouwelijke boeren opleiden en adviseren en die zaden van meer en betere kwaliteit leveren. Landbouwonderzoek en satellietmonitoring zijn twee manieren om boeren te helpen beter om te gaan met klimaatverandering en zich aan te passen aan veranderende weerspatronen. Het programma Geodata voor landbouw en water helpt bijvoorbeeld producenten van sesam en gerst in Ethiopië door hen te adviseren over weer- en landbouwkwesties. In Kenia bouwt het een systeem dat boeren waarschuwt wanneer de groeiomstandigheden minder dan ideaal zijn.

Water beheersing

Watertekorten treffen grote aantallen mensen in de Sahel, Hoorn van Afrika en de Arabische regio. Om dit probleem aan te pakken, investeert Nederland in een beter waterbeheer. In Mali bijvoorbeeld, biedt de WaPOR-database (Water Productivity Open-access portal) realtime satellietbewaking waarmee overheden en landbouwcoöperaties water kunnen opvangen, opslaan en hergebruiken.

Andere dichtbevolkte regios hebben te maken met overstromingen, bodemdaling en verzilting, en de gevolgen voor landbouw, veeteelt en energievoorziening. Als onderdeel van de Nederlandse doelstellingen voor internationaal waterbeleid hebben verschillende Nederlandse ministeries samengewerkt met nationale en internationale partners om de watervoorziening te verbeteren, de veerkracht te vergroten en de schade in 15 landen te verminderen. Via Partners for Water (Nederlands) ondersteunt Nederland waterbeheer in dichtbevolkte deltagebieden in Bangladesh, Colombia, Egypte, Indonesië en elders.

Drinkwater en sanitaire voorzieningen

Nederland streeft ernaar om tegen 2030 minstens 30 miljoen mensen toegang te geven tot veilig drinkwater en 50 miljoen toegang tot toiletten, een watervoorziening en goede riolering. Om dit te doen, is het lid geworden van een partnerschap met UNICEF, de Water Supply and Sanitation Collaborative Council (WSSCC) en Water, Sanitation and Hygiene (WASH). Nederland is ook actief betrokken bij het Water, Peace and Security-project, dat mogelijke conflicten over water identificeert en probeert te voorkomen dat ze escaleren.

Artikelen

Topics

Internationale samenwerking

[ wgr ] Werk, Geld en Recht

[ wgr ] is een uitgave van Independing Media.

[ wgr ] gebruikt openbare nieuwsbronnen en afbeeldingen uit het publieke domein.

Redactie Keuze

Random Nieuws