Vanwege conflicten en onveilige situaties zijn er nu 65 miljoen vluchtelingen wereldwijd - meer dan ooit tevoren. De meerderheid ontvangt noodopvang in hun eigen regio. Daar moeten ze de kans krijgen om in hun levensonderhoud te voorzien tot ze naar huis kunnen terugkeren, in plaats van zich gedwongen te voelen om verder te reizen naar Europa.

Hoe draagt Nederland bij aan een veilige opvang van vluchtelingen?

  • Onderwijs voor vluchtelingenkinderen
    Nederland ondersteunt onderwijsprogrammas voor de meer dan 3,5 miljoen kinderen van 5 tot 17 jaar die niet naar school kunnen. Locaties zijn onder andere Jordanië, Libanon, Irak en de Hoorn van Afrika. Naast het basisonderwijs ligt de focus op het creëren van kansen op de arbeidsmarkt voor jongeren, vooral meisjes.

  • Werk en inkomen
    Nederland stimuleert lokale bedrijven om vluchtelingen in dienst te nemen en biedt gerichte ondersteuning aan startups.

  • Verbetering van openbare voorzieningen
    Veel vluchtelingen en migranten verhuizen naar steden en dorpen omdat ze betere kansen op werk bieden dan vluchtelingenkampen. Openbare voorzieningen op deze locaties, zoals gezondheidszorg, watervoorziening, afvalverwerking en elektriciteit, zijn echter niet uitgerust om zoveel mensen aan te kunnen. Nederland werkt daarom samen met de Wereldbank, de Europese Unie en lokale autoriteiten en organisaties om openbare voorzieningen te versterken en uit te breiden.

  • Bescherming van kwetsbare mensen
    Kwetsbare mensen zoals etnische minderheden, kinderen en slachtoffers van seksueel geweld hebben extra bescherming nodig in onstabiele situaties.

Beter migratiebeheer

Nederland werkt samen met landen waar veel migranten vandaan komen of doorreizen. De nadruk ligt op:

  • bescherming van de mensenrechten
  • voorkomen van onregelmatige migratie
  • bestrijding van mensensmokkel
  • betere grenscontrole
  • stimuleren van vrijwillige terugkeer

Daarnaast wil de overheid voorkomen dat migranten worden uitgebuit of het slachtoffer worden van mensenhandel, nu of in de toekomst. Via programmas van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) helpt Nederland de vrijwillige terugkeer van gestrande migranten in Noord-Afrikaanse landen - een alternatief voor het maken van de gevaarlijke oversteek naar Europa.

Artikelen

Topics

Internationale samenwerking

[ wgr ] Werk, Geld en Recht

[ wgr ] is een uitgave van Independing Media.

[ wgr ] gebruikt openbare nieuwsbronnen en afbeeldingen uit het publieke domein.

Redactie Keuze

Random Nieuws