De overheid heeft de regels voor buitenlandse werknemers uit Europa aangescherpt omdat een groeiend aantal vreemdelingen in Nederland komt wonen en werken.

Overeenkomsten over de instroom van buitenlandse werknemers

De overheid heeft met de gemeenten afspraken gemaakt over de gevolgen van de instroom van buitenlandse werknemers. De overeenkomsten hebben betrekking op betere registratie, het voorkomen van uitbuiting, verbeterde huisvesting en de repatriëring van werkloze vreemdelingen naar hun land van herkomst. De belangrijkste maatregelen zijn:

  • Vreemdelingen die niet voor zichzelf kunnen zorgen, mogen niet in Nederland blijven. Er worden strengere controles uitgevoerd en de regels zijn aangescherpt.
  • De overheid zal maatregelen nemen om de naleving van registratievereisten te verbeteren, bijvoorbeeld door werkgevers eraan te herinneren dat ze buitenlandse werknemers moeten registreren.
  • Het kabinet zal woningcorporaties en gemeenten aanmoedigen om overeenstemming te bereiken over de voorziening van huisvesting voor buitenlandse werknemers, bijvoorbeeld door elementaire wooneenheden te bouwen.
  • De overheid zal de openbare informatie over de rechten en plichten van buitenlandse werknemers verbeteren en overwegen hoe bestaande informatie effectiever kan worden gebruikt. Dit gebeurt in samenwerking met gemeenten, werkgevers- en werknemersorganisaties, migrantenorganisaties en autoriteiten in de landen van herkomst.

De overheid zal ook krachtiger maatregelen nemen tegen bestaande problemen, waaronder uitbuiting. De belangrijkste maatregelen zijn:

  • De SZW-inspectie beboet werkgevers die buitensporige inhoudingen op zaken als accommodatie of vervoer verrichten.
  • Vreemdelingen komen pas in aanmerking voor sociale bijstand en sociale opvang nadat de Immigratie- en Naturalisatiedienst heeft vastgesteld dat zij legaal in Nederland verblijven.
  • Buitenlandse werknemers die geen Nederlands spreken, moeten met succes een cursus Nederlands volgen voordat zij sociale bijstand aanvragen. Als dit niet het geval is, zal het UWV de bijstand weigeren of verlagen.
  • Vanaf 1 juli 2013 moeten vreemdelingen die tijdelijk in risicovolle banen werken, zoals kraanmachinisten en asbestverwijderaars, ook Nederlands spreken. Een beheersing van het Nederlands verbetert de veiligheid op het werk en helpt ernstige ongevallen te voorkomen. Het werk en de verantwoordelijkheden zullen bepalen hoe goed de Nederlandse beheersing van de werknemer moet zijn. De Inspectie SZW controleert de naleving van deze eis. Als het niet tevreden is, kan het de werkgever en de werknemer beboeten.

De overheid en de gemeenten monitoren de impact van de maatregelen, bijvoorbeeld op de kwaliteit van de huisvesting.

Artikelen

Topics

Overheid en democratie

[ wgr ] Werk, Geld en Recht

[ wgr ] is een uitgave van Independing Media.

[ wgr ] gebruikt openbare nieuwsbronnen en afbeeldingen uit het publieke domein.

Redactie Keuze

Random Nieuws