Werknemers uit andere landen van de Europese Unie leven vaak in slechte omstandigheden. De overheid moedigt gemeenten, verhuurders en werkgevers aan om passende tijdelijke huisvesting voor hen te bieden.

Slechte huisvestingsomstandigheden voor EU-migrerende werknemers

Veel werknemers uit Oost-, Midden- en Zuid-Europa leven in overvolle omstandigheden of in caravans of vakantiehuizen. Dit kan leiden tot antisociaal gedrag, overlast en degradatie, en zelfs tot gevaarlijke situaties als de accommodatie brandgevaarlijk wordt. De overheid wil ervoor zorgen dat er passende en betaalbare tijdelijke huisvesting is voor deze groep werknemers.

400.000 migrerende werknemers in de EU

Er zijn momenteel 400.000 arbeidsmigranten in Nederland uit Oost-, Midden- en Zuid-Europa. De vraag naar tijdelijke huisvesting voor deze werknemers zal de komende jaren hoog blijven.

Flexibele huisvesting voor migrerende werknemers

Het programma Flexibele huisvesting voor migrerende werknemers is ingevoerd om de tijdelijke huisvesting voor EU-werknemers te verbeteren. Het werd in 2012 in negen regios gelanceerd om tijdelijke huisvesting te bieden aan verschillende groepen werknemers in rotatie.
Het Expertisecentrum Flexibele huisvesting voor migrerende werknemers (EFA) maakt deel uit van het programma. Het helpt gemeenten, verhuurders en werkgevers het aanbod van flexibele woningen te vergroten. De website biedt informatie over flexibele huisvesting, waaronder de verantwoordelijkheden van de partijen, de wet, onderzoek, huisvestingsnormen, richtlijnen en praktische voorbeelden. Het centrum publiceert ook een regelmatige nieuwsbrief.

Nationale verklaring over de huisvesting van migrerende werknemers in de EU

Het programma Flexibele huisvesting voor migrerende werknemers is het resultaat van overeenkomsten die zijn gesloten tussen de overheid, gemeenten, woningcorporaties, werkgevers en vakbonden en die zijn vastgelegd in de nationale verklaring over de huisvesting van migrerende werknemers in de EU in 2012.

Alternatieve huisvesting voor migrerende werknemers

Platform 31 bestudeert innovatieve woonprojecten voor migrerende werknemers in opdracht van de overheid.
In 2014 worden zes proefprojecten uitgevoerd om drie grote problemen aan te pakken:

  • financiering van woningen;
  • negatieve percepties van migrerende werknemers;
  • organisatie van woningbeheer.

Huisvesting van migrerende werknemers in leegstaande panden

Migrerende werknemers kunnen ook tijdelijk worden ondergebracht in leegstaande kantoren, winkels en andere commerciële gebouwen die zijn omgebouwd tot geschikte accommodatie. Het aantal leegstaande eigendommen van overheidsinstanties en maatschappelijke organisaties is de laatste jaren ook toegenomen. Ook deze kunnen worden omgezet in flexibele woningen.

De Flexible Housing Property Bank stemt het aanbod van leegstaande objecten af op de vraag.
De volgende organisaties bieden leegstaande panden te koop of te huur aan:

  • het State Property and Development Agency: overheidsgebouwen;
  • het centraal agentschap voor de opvang van asielzoekers;
  • de Staatsbosdienst: boslodges en bijgebouwen van boerderijen;
  • Reliplan: kerken en kloosters;
  • gemeenten.

Het Office Transformation Expert Team helpt gemeenten bij het vinden van een woning die geschikt is voor verbouwing of om het potentieel van een bepaald gebouw of gebied te bestuderen.

Registratie in de database met persoonlijke records

Migrerende werknemers kunnen zich in de Personal Records Database (BRP) registreren als ingezetenen of niet-ingezetenen. Niet-ingezetenen zijn mensen die korter dan vier maanden in Nederland verblijven, maar een relatie hebben met een Nederlandse overheidsinstantie. Bewoners zijn mensen die langer in Nederland blijven. Niet-ingezetenen kunnen zich registreren in 18 gemeenten in Nederland. Ze krijgen bij inschrijving een BSN-nummer. Registratie is gratis.

Artikelen

Topics

Overheid en democratie

[ wgr ] Werk, Geld en Recht

[ wgr ] is een uitgave van Independing Media.

[ wgr ] gebruikt openbare nieuwsbronnen en afbeeldingen uit het publieke domein.

Redactie Keuze

Random Nieuws