In Nederland zijn er verschillende data- en kennisinstituten die zich richten op klimaatgerelateerde kwesties. Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI), Emissieregistratie (ER) en Nederlands Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) zijn allemaal gerelateerd aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI)

Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) is een van de Nederlandse instituten die het klimaat onderzoekt. KNMI richt zich op:

  • klimaatgegevens verzamelen en beheren
  • inzicht in en voorspelling van veranderingen in het klimaatsysteem

Om dit te doen, ontwikkelt het KNMI klimaatmodellen en stelt het klimaatscenarios op.

Emissieregistratie (ER)

De emissieregistratie (ER) omvat het gehele proces van gegevensverzameling, gegevensverwerking, registratie en rapportage van emissiegegevens in Nederland. In de emissieregistratie worden emissies naar bodem, water en lucht bepaald uit 350 beleidsrelevante stoffen en stofgroepen. De emissiegegevens per emissiebron en locatie worden opgeslagen in de centrale database van de emissieregistratie. Gegevens van individueel geregistreerde puntbronnen (gebaseerd op bijvoorbeeld milieurapporten) en diffuse bronnen (emissies berekend door taakgroepen) zijn beide inbegrepen.

Het doel van de emissieregistratie is de jaarlijkse goedkeuring van een gegevensset met uniforme emissiegegevens waarover consensus bestaat en die voldoet aan de volgende criteria: tijdigheid, nauwkeurigheid, volledigheid, transparantie, vergelijkbaarheid, consistentie en nauwkeurigheid. Door deze gegevens op te slaan in 1 centrale database, kan het doel van het voldoen aan nationale en internationale rapportageverplichtingen van emissiegegevens efficiënt en effectief worden bereikt.

Planbureau voor de Leefomgeving (PBL)

Het Nederlands Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) is het nationale instituut voor strategische beleidsanalyse op het gebied van milieu, natuur en ruimte. PBL draagt bij aan de kwaliteit van politieke en administratieve besluitvorming door het uitvoeren van verkenningsstudies, analyses en evaluaties waarbij een geïntegreerde aanpak voorop staat. PBL voert onafhankelijk en wetenschappelijk gevraagd en ongevraagd onderzoek uit.

Kerntaken van PBL zijn:

  • Het visualiseren van de huidige kwaliteit van milieu, natuur en ruimte en het evalueren van het gevoerde beleid.
  • Onderzoek naar de toekomstige sociale ontwikkelingen die van invloed zijn op de kwaliteit van het milieu, de natuur en de ruimte, en de evaluatie vooraf van mogelijke beleidsopties.
  • Sociale kwesties identificeren en plannen die belangrijk zijn voor milieu, natuur en ruimte.
  • Om strategische opties te identificeren voor het behalen van overheidsdoelen op het gebied van milieu, natuur en ruimte.

Artikelen

Topics

Klimaat, mileu en natuur

[ wgr ] Werk, Geld en Recht

[ wgr ] is een uitgave van Independing Media.

[ wgr ] gebruikt openbare nieuwsbronnen en afbeeldingen uit het publieke domein.

Redactie Keuze

Random Nieuws