Om de klimaatverandering tegen te gaan, wil de Nederlandse overheid de uitstoot van broeikasgassen in Nederland tegen 2030 met 49% verminderen ten opzichte van het niveau van 1990. Het Rijk neemt maatregelen en maakt afspraken met andere partijen om dit doel te bereiken.

De Klimaatwet en het Nationaal Klimaatakkoord beschrijven de klimaatdoelen van Nederland

Het verminderen van broeikasgasemissies is een belangrijke doelstelling van ons nationale klimaatbeleid. Te veel broeikasgassen in de lucht veranderen het klimaat, en dit heeft grote gevolgen voor planten en dieren, voedselgewassen en waterstanden. Het belangrijkste broeikasgas is koolstofdioxide (CO2).

Het voorstel voor de Klimaatwet werd in juni 2018 naar het parlement gestuurd. Het roept op tot een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen met 49% tegen 2030 in vergelijking met de niveaus van 1990 en een vermindering van 95% tegen 2050. De wet moet particulieren en bedrijven in Nederland meer zekerheid geven over de klimaatdoelen.

De nationale klimaatovereenkomst, die eind 2018 moet worden gesloten, bevat afspraken met de sectoren over wat zij zullen doen om de klimaatdoelen te helpen bereiken. De deelnemende sectoren zijn: elektriciteit, industrie, gebouwde omgeving, verkeer en vervoer en landbouw.

Het Energieakkoord 2013 voor duurzame groei stimuleert duurzame energieopwekking en energiebesparing door middel van verschillende maatregelen. De regering heeft deze overeenkomst gesloten met werkgevers, vakbonden, milieuorganisaties en anderen.

Internationale klimaatdoelen

Internationale samenwerking is de beste manier om de uitstoot van broeikasgassen aan te pakken en de opwarming van de aarde te stoppen. Nederland heeft zich verbonden tot verschillende internationale overeenkomsten over de aanpak van klimaatverandering, zoals het VN-raamverdrag van 1992 inzake klimaatverandering (het allereerste klimaatverdrag) en het Kyoto-protocol, dat in 1997 is gesloten. Het Kyoto-protocol stelt verschillende emissiereductiedoelstellingen vast voor verschillende landen en stelt landen in staat in emissiehandel te handelen.

In 2015 heeft Nederland op COP21, de klimaatconferentie van Parijs, een nieuw VN-klimaatakkoord ondertekend. Het klimaatakkoord van Parijs is bedoeld om de opwarming van de aarde goed onder de 2 graden Celsius te houden, maar beperkt deze bij voorkeur tot 1,5 graden. In 2016 ondertekende de toenmalige minister van Milieu, Sharon Dijksma, de Overeenkomst van Parijs namens de 28 lidstaten van de Europese Unie. De overeenkomst treedt in werking in 2020.

Internationaal onderzoek

Het Nederlandse klimaatbeleid is gebaseerd op de bevindingen van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). Het IPCC is opgericht door de VN om te rapporteren over onderzoek naar de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering, de risicos die het voor onze toekomst inhoudt en de maatregelen die nodig zijn om de opwarming van de aarde te stoppen.

Tijdlijn klimaatovereenkomst

Overzicht uitvouwen

2011- heden

Oktober 2018 Reactie van de overheid op de voorgestelde hoofdlijnen van de Nationale Klimaatovereenkomst - start van de tweede onderhandelingsronde door sectorale instanties

Juli 2018 Overzicht van de nationale klimaatovereenkomst gepresenteerd

Juni 2018 Klimaat Bill gepresenteerd aan het parlement

Mei 2018 Regering kondigt kolengestookte elektriciteitscentrales aan met ingang van 2030

Mei 2017 Energie-intensieve industrieën presenteren energie-efficiëntieovereenkomst

December 2016Overheid presenteert Energieagenda

Januari 2016 Energierapport gepresenteerd

December 2015Nieuwe internationale klimaatovereenkomst bereikt (Overeenkomst van Parijs)

Oktober 2013Overheid presenteert Klimaatagenda

September 2013 Energieovereenkomst voor duurzame groei ondertekend

November 2011 Lokale klimaatagenda

Overzicht uitvouwen

Oordeel in de klimaatzaak van Urgenda tegen de Staat der Nederlanden

Het Hof van Beroep in Den Haag heeft een eerder vonnis bevestigd in de Nederlandse Staat Urgenda, waarin de rechtbank oordeelde dat de CO2-uitstoot in Nederland tegen 2020 met ten minste 25% (in vergelijking met de niveaus van 1990) moet worden verminderd. De overheid zal de uitspraak naleven.

Urgenda heeft in 2013 een gerechtelijke procedure tegen de staat ingesteld. De organisatie wil dat de CO2-uitstoot in 2020 40% lager is dan in 1990. De eisen worden gedetailleerd beschreven in de dagvaarding. In 2015 oordeelde de rechtbank in Den Haag dat de CO2-uitstoot tegen 2020 ten minste 25% lager moet zijn dan in 1990. De staat heeft tegen dit vonnis hoger beroep ingesteld. De redenen hiervoor zijn terug te vinden in de motivering.

Artikelen

Topics

Klimaat, mileu en natuur

[ wgr ] Werk, Geld en Recht

[ wgr ] is een uitgave van Independing Media.

[ wgr ] gebruikt openbare nieuwsbronnen en afbeeldingen uit het publieke domein.

Redactie Keuze

Random Nieuws