Afgevaardigden van de lidstaten van de EU komen regelmatig bijeen om hun standpunten over het beleid inzake klimaatverandering te bespreken. Samen nemen zij Europese klimaat- en energiemaatregelen aan en komen zij tot overeenstemming over gemeenschappelijke EU-standpunten in de mondiale context.

Nederlandse doelen binnen de EU

  • Nederland pleit ervoor dat de EU haar internationale inzet om de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met ten minste 40% te verminderen vertaalt naar een robuust en effectief wetgevingskader;
  • De Nederlandse regering is van mening dat het van essentieel belang is om een groeiend aanbod van hernieuwbare energie volledig te integreren in het energiesysteem van de EU;
  • De Nederlandse regering pleit voor de ontwikkeling van een interne energiemarkt in de EU.

EU-doel 2020

Er zijn 3 hoofddoelstellingen voor 2020, ook bekend als de "20-20-20" -doelstellingen:

  • 20% minder uitstoot van broeikasgassen in de EU dan in 1990;
  • Het aandeel van het EU-energieverbruik uit hernieuwbare bronnen verhogen tot 20%;
  • Een verbetering van 20% van de energie-efficiëntie van de EU.

Voor Nederland betekent dit het volgende:

  • Een aandeel in het emissiehandelssysteem van 16% (bindend);
  • 14% hernieuwbare energie (bindend);
  • 1,5% besparing per jaar.

EU-klimaatpakket 2030

In oktober 2014 hebben de lidstaten van de EU een akkoord bereikt over een nieuw klimaatpakket voor 2030. De leiders van de EU-overheid hebben zich gecommitteerd aan de volgende doelen:

  • De uitstoot van broeikasgassen met ten minste 40% verminderen;
  • Het aandeel van hernieuwbare energie verhogen tot ten minste 27%;
  • Het totale energieverbruik in de EU met ten minste 27% verminderen.

De doelstelling om de uitstoot van broeikasgassen in de EU met ten minste 40% te verminderen in 2030 werd in maart 2015 ingediend als belofte van de EU in de aanloop naar de onderhandelingen over een nieuwe wereldwijde klimaatovereenkomst op de internationale klimaattop in Parijs in 2015.

Green Growth Group

Nederland maakt deel uit van de Green Growth Group. De Green Growth Group is een informele groep van gelijkgestemde klimaatministers uit 15 EU-lidstaten (VK, Ierland, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, België, Portugal, Zweden, Denemarken, Finland, Slovenië, Estland, Luxemburg en Nederland ) en Noorwegen.

De groep werkt samen met het oog op het verkennen, bevorderen en nastreven van een kosteneffectieve en groeibevorderende ambitieuze koolstofarme EU-agenda en een ambitieuze, constructieve en effectieve EU-bijdrage aan de internationale klimaatonderhandelingen over een nieuwe wereldwijde klimaatovereenkomst. De groep werkt onder meer aan het formuleren en communiceren van gezamenlijke standpunten, onderhoudt contacten met de Europese instellingen, organiseert een platform voor discussie met belanghebbenden en mobiliseert duurzame bedrijfsleiders.

Artikelen

Topics

Klimaat, mileu en natuur

[ wgr ] Werk, Geld en Recht

[ wgr ] is een uitgave van Independing Media.

[ wgr ] gebruikt openbare nieuwsbronnen en afbeeldingen uit het publieke domein.

Redactie Keuze

Random Nieuws