De overheid promoot een samenleving waarin sportwaarden worden gerespecteerd en waar iedereen de kans heeft om een gezond en actief leven te leiden. Een van de belangrijkste doelstellingen is het bevorderen van een gezonde levensstijl bij kinderen, met name die opgroeien in gezinnen met een laag inkomen.

Overheidsprogramma over sport en lichamelijke activiteit dicht bij huis

De overheid wil het voor mensen gemakkelijker maken om een actieve en gezonde levensstijl aan te nemen, bijvoorbeeld door sportfaciliteiten dicht bij huis aan te bieden of door fysieke activiteit gemakkelijk te combineren met werk of schoolleven. Daartoe heeft de regering het programma voor sport en lichaamsbeweging dicht bij huis opgezet. De 3 belangrijkste instrumenten zijn:

  • Buurt sport motivators

    Buurtsportmotivators (voorheen bekend als sport verbindingsofficieren) hebben tot taak mensen van alle leeftijden te motiveren om te gaan sporten of fysiek actiever te worden. De motivatoren zijn niet alleen actief in de sportsector (bijvoorbeeld een sportclub), maar ook in een sociale sector (bijvoorbeeld onderwijs, zorginstelling of kinderopvang). Er is extra geld beschikbaar gesteld aan gemeentelijke autoriteiten voor het werven van buurtsportmotivators. Gemeenten dragen ook bij met hun eigen middelen.
  • Sportimpuls: subsidies voor sport- en bewegingsprojecten

    Sportimpulsbeurzen zijn bedoeld voor sportclubs, fitnesscentra en andere sportaanbieders om activiteitenprogrammas op te zetten voor zittende of weinig participerende groepen. De belangrijkste vereiste is dat ze samenwerken met lokale buurtpartners zoals scholen, zorginstellingen, kinderopvangcentra en het bedrijfsleven. De projecten moeten gericht zijn op een van de drie doelgroepen: zittende mensen, kinderen met overgewicht en jongeren in buurten met een laag inkomen. De maximale subsidieperiode is twee jaar. Daarna zou de activiteit moeten doorgaan zonder overheidsfinanciering. De volgende ronde voor aanvragen zal ergens tussen februari en maart 2015 worden geopend.
  • Kennis delen

    Er zijn verschillende manieren waarop gemeentelijke autoriteiten en sportaanbieders kunnen leren over het motiveren van mensen om fysiek actiever te worden, zoals op regionale bijeenkomsten voor het delen van kennis en de jaarlijkse expertisedag op nationaal niveau. Het Rijk heeft met de sportsector en gemeenten afspraken gemaakt over activiteiten in het programma. Het programma werd gelanceerd in 2012 en loopt tot eind 2016.

Jeugdsportfonds voor gezinnen met lage inkomens

Iedereen moet een actief en gezond leven kunnen leiden, inclusief kinderen die opgroeien in gezinnen met een laag inkomen. Om dit mogelijk te maken, steunt de overheid het Jeugdsportfonds, dat kinderen helpt die lid willen worden van een sportclub maar waarvan de ouders het lidmaatschap niet kunnen betalen.

Sport en school

Sport is niet alleen belangrijk voor de gezondheid van kinderen. Het verbetert ook hun sociale ontwikkeling. De overheid wil dat scholen sport, lichaamsbeweging en een gezonde levensstijl bevorderen. Dit doel is verankerd in de Onderwijsagenda voor sport, lichaamsbeweging en een gezonde levensstijl 2012-2016, een beleidsdocument opgesteld door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in samenwerking met de Raad voor het primair onderwijs, de Raad voor het secundair onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs. Onderwijsraad.

Outdoor activiteiten

Voldoende fietspaden, voetpaden, speelvelden en speeltuinen maken buitenactiviteiten veiliger en leuker. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het onderhoud van deze voorzieningen en zorgen ervoor dat ze toegankelijk en veilig te gebruiken zijn. Het Rijk ondersteunt gemeentelijke autoriteiten door voorbeelden van goede praktijken te verzamelen en te verspreiden.

Artikelen

  • Sport
    • Eerlijke sport

      De centrale overheid werkt nauw samen met maatschappelijke organisaties om doping en match-fixing...

    • Handicap sport

      Sport is gezond voor iedereen, ook voor mensen met een beperking. Het verhoogt het zelfvertrouwen...

    • Intimidatie in de sport melden

      Als u geweld of pesterijen in de sport wilt melden, zijn er drie organisaties waar u naartoe kunt...

    • Lichamelijke activiteit en gezondheid

      Lichamelijk actieve mensen hebben meestal minder gezondheidsproblemen. De overheid moedigt mensen...

    • Onderzoek en innovatie in de sport

      Sport heeft een aanzienlijke economische impact door bijvoorbeeld innovatieve sportproducten,...

    • Sport

      Fysiek actief zijn is goed voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid van mensen en sociale...

    • Sport en lichamelijke activiteit dicht bij huis

      De overheid promoot een samenleving waarin sportwaarden worden gerespecteerd en waar iedereen de...

    • Sportevenementen

      Het kabinet wil Nederlandse sportfederaties helpen die grote internationale sportevenementen in...

    • Topsport

      Nederland streeft ernaar een van de tien beste landen in de internationale sportarena te zijn....

    • Veiligheid in de sport

      Mensen moeten veilig sporten. Er moeten duidelijke regels zijn en een minimaal risico op letsel....

Topics

Familie, zorg en Gezondheid

[ wgr ] Werk, Geld en Recht

[ wgr ] is een uitgave van Independing Media.

[ wgr ] gebruikt openbare nieuwsbronnen en afbeeldingen uit het publieke domein.

Redactie Keuze

Random Nieuws