De centrale overheid werkt nauw samen met maatschappelijke organisaties om doping en match-fixing te bestrijden. Competitieve sporten moeten eerlijk, schoon en sportief zijn, zodat uiteindelijk het beste feest wint.

doping

Doping is fundamenteel in strijd met de geest van sport en fair play. Doping brengt ook gezondheidsrisicos met zich mee. De onafhankelijke Nederlandse anti-dopingautoriteit wil doping in de sport uitroeien door dopingcontroles en het verstrekken van informatie over doping.

De Wereld Anti-Doping Code beschrijft hoe landen en sportorganisaties kunnen helpen om doping in de topsport uit te bannen. De Code somt verboden stoffen op en de sancties die worden opgelegd aan sporters die een dergelijke stof blijken te hebben gebruikt. In Nederland zijn de sportfederaties verantwoordelijk voor de uitvoering en handhaving van de Code.

Op verzoek van de overheid heeft de Nederlandse Antidopingautoriteit nationale antidopingregels (NDR) opgesteld die de internationale normen voor Nederland uitwerken. Naleving van de voorschriften is verplicht voor alle topsportorganisaties.

UNESCO heeft het Internationaal Verdrag tegen doping in de sport aangenomen, dat regeringen overal ter wereld verplicht doping in de sport te bestrijden. De Nederlandse overheid helpt dit door de handel in verboden stoffen en door internationale overeenkomsten te bestrijden.

Overheidsplannen voor het registreren van persoonlijke gegevens

De overheid schrijft een wetsvoorstel waarmee persoonsgegevens kunnen worden verwerkt met het oog op dopingcontrole. Het wetsvoorstel zal worden aangepast aan de nieuwe Wereldantidopingcode die op 1 januari 2015 in werking treedt.

Match-fixing

Match-fixing is wanneer spelers, scheidsrechters of andere officials worden omgekocht om het resultaat van een wedstrijd te beïnvloeden, meestal zodat mensen die wedden op de uitkomst winst maken. Match-fixing ondermijnt de kernwaarden van sport. Het heeft plaatsgevonden in een aantal Europese landen.

Match-fixing is ook in Nederland voorgekomen, maar de praktijk heeft volgens een recent onderzoek van de overheid niet alle wedstrijden gecorrumpeerd.

De overheid wil ervoor zorgen dat Nederland onaantrekkelijk is voor match-fixers. Daartoe heeft het de krachten gebundeld met de sportsector, de gok- en goksector, de politie en het Openbaar Ministerie om een nationaal platform op te zetten om match-fixing aan te pakken en expertise op dit gebied op te bouwen.

Internationale samenwerking op het gebied van sport

Europese landen werken samen om match-fixing, doping, geweld en racisme in de sport te bestrijden, met name via het Erasmus + -programma van de EU. Daarnaast heeft de Raad van Europa een conventie opgesteld om het oplossen van wedstrijden te bestrijden en werkgroepen op het gebied van doping en voetbal vandalisme op te richten.

Bovendien steunt de Europese Unie haar lidstaten en helpt hen om hun individuele sportbeleid te coördineren volgens de bepalingen van het Verdrag van Lissabon.

Artikelen

  • Sport
    • Eerlijke sport

      De centrale overheid werkt nauw samen met maatschappelijke organisaties om doping en match-fixing...

    • Handicap sport

      Sport is gezond voor iedereen, ook voor mensen met een beperking. Het verhoogt het zelfvertrouwen...

    • Intimidatie in de sport melden

      Als u geweld of pesterijen in de sport wilt melden, zijn er drie organisaties waar u naartoe kunt...

    • Lichamelijke activiteit en gezondheid

      Lichamelijk actieve mensen hebben meestal minder gezondheidsproblemen. De overheid moedigt mensen...

    • Onderzoek en innovatie in de sport

      Sport heeft een aanzienlijke economische impact door bijvoorbeeld innovatieve sportproducten,...

    • Sport

      Fysiek actief zijn is goed voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid van mensen en sociale...

    • Sport en lichamelijke activiteit dicht bij huis

      De overheid promoot een samenleving waarin sportwaarden worden gerespecteerd en waar iedereen de...

    • Sportevenementen

      Het kabinet wil Nederlandse sportfederaties helpen die grote internationale sportevenementen in...

    • Topsport

      Nederland streeft ernaar een van de tien beste landen in de internationale sportarena te zijn....

    • Veiligheid in de sport

      Mensen moeten veilig sporten. Er moeten duidelijke regels zijn en een minimaal risico op letsel....

Topics

Familie, zorg en Gezondheid

[ wgr ] Werk, Geld en Recht

[ wgr ] is een uitgave van Independing Media.

[ wgr ] gebruikt openbare nieuwsbronnen en afbeeldingen uit het publieke domein.

Redactie Keuze

Random Nieuws