Publieke omroepen in Nederland moeten een gevarieerd programma aanbieden voor elke groep in de samenleving. De publieke omroeporganisaties krijgen zendtijd toegewezen. Ze gebruiken radio, televisie, internet en mobiele diensten.

Gevarieerde programmering

De Mediawet vereist dat publieke omroepen een gevarieerd programma aanbieden op het gebied van informatie, cultuur, onderwijs en amusement. Ze zijn ook verantwoordelijk voor het leveren van een betrouwbare nieuwsservice. Hun programmas moeten niet alleen gericht zijn op een groot publiek. Kleinere doelgroepen - bijvoorbeeld kunstliefhebbers - en de verschillende bevolkingsgroepen moeten ook worden opgevangen door de publieke omroep.

Publieke zenders

Publieke omroepen kunnen de kanalen kiezen waarop ze uitzenden. Ze zijn in elk geval verplicht om programmas te maken voor:

  • drie tv-kanalen: NPO 1, 2 en 3;
  • vijf radiokanalen: NPO Radio 1, 2, 4 en 5 en NPO 3FM.

Er zijn ook een aantal themakanalen waarop ze kunnen uitzenden. Ze omvatten de tv-zenders NPO Nieuws (rolling news service), NPO Politiek (politiek & actualiteiten) en NPO Doc (documentaires), en radiokanalen zoals FunX (muziek) en NPO Radio 6 (rolling news service).

Publieke zenderprogrammering

Netherlands Public Broadcasting (NPO) is de organisatie die beslist welke programmas op de publieke zenders worden uitgezonden. Dit gebeurt in overleg met de omroepen. NPO houdt toezicht op het publieke omroepsysteem. Het zorgt ervoor dat de programmering op elk kanaal herkenbaar en goed georganiseerd is.

De programmas worden gemaakt door de omroepen. Ze bepalen de inhoud en zijn er verantwoordelijk voor. De volgende organisaties hebben zendtijd op de nationale openbare zenders:

  • De omroepverenigingen
    Ze bieden de meeste programmas, over allerlei onderwerpen (kunst, cultuur, onderwijs enz.).
  • NOS en NTR
    NOS en NTR zijn de publieke omroepen. Hun rol is vastgelegd in de Mediawet. NOS is voornamelijk verantwoordelijk voor nieuws- en sportdiensten en dekking van evenementen. NTR biedt voornamelijk programmas voor minderheden, evenals kunst-, culturele en educatieve programmas.
  • Religieuze omroepen
    Dit zijn kleine omroepverenigingen, waarvan de leden tot een bepaalde religie behoren of overtuigingen delen, zoals weerspiegeld in hun programmas. Deze verenigingen zullen vanaf 2016 ophouden te bestaan.
  • Politieke partijen
    Politieke partijen die in het parlement zijn vertegenwoordigd, krijgen de tijd om hun mening te uiten. Rond de verkiezingsperiode krijgt elke politieke partij die zich verkiest voor de verkiezingen zendtijd.
  • De overheid
    De overheid ontvangt zendtijd om het publiek van informatie te voorzien.

Artikelen

Topics

Overheid en democratie

[ wgr ] Werk, Geld en Recht

[ wgr ] is een uitgave van Independing Media.

[ wgr ] gebruikt openbare nieuwsbronnen en afbeeldingen uit het publieke domein.

Redactie Keuze

Random Nieuws