De overheid hanteert een alomvattende aanpak van de bestrijding van mensenhandel en roept alle partijen in die kunnen helpen. Het biedt ook slachtoffers ondersteuning.

Wat is mensenhandel?

Mensenhandel is het vervoeren of verkopen van mensen met geweld, met het doel ze te exploiteren. Er zijn verschillende soorten mensenhandel:

  • Arbeidsuitbuiting: wanneer een werknemer zijn inkomen geheel of gedeeltelijk moet overdragen en / of in onmenselijke omstandigheden moet werken.
  • Seksuele uitbuiting: wanneer een persoon gedwongen wordt om seks te hebben in ruil voor geld, kleding of voedsel.
  • Criminele uitbuiting: wanneer een persoon wordt gedwongen te bedelen, te stelen of andere criminele activiteiten uit te voeren en de goederen of het geld aan de uitbuiter over te dragen.

Een brede aanpak

Slachtoffers van mensenhandel worden geconfronteerd met dwang, geweld en bedrog. Vaak zijn ze bang of niet in staat om naar de politie te gaan.

Om mensenhandel te bestrijden is het van vitaal belang dat verschillende partijen samenwerken. Het herkennen van slachtoffers van mensenhandel houdt vaak in dat een combinatie van tekens wordt opgemerkt. Gemeentelijk frontofficepersoneel, handhavingsambtenaren en inspecteurs kunnen deze tekens tijdens hun taken tegenkomen. Het Centre for Crime Prevention and Safety (CCV) biedt richtlijnen voor wat u moet doen als u mensenhandel vermoedt.

Task Force mensenhandel

De Task Force Mensenhandel is een netwerk van partijen zoals het Openbaar Ministerie, de politie, gemeenten en maatschappelijke organisaties. Het verbetert de Nederlandse aanpak van mensenhandel door de nieuwste ontwikkelingen op de voet te volgen en samen plannen op te stellen.

De rol van gemeenten bij de bestrijding van mensenhandel

Gemeenten spelen een belangrijke rol bij de aanpak van mensenhandel, bijvoorbeeld door actief naar de tekens te zoeken en deze te identificeren. Hun personeel wordt door de politie getraind in het omgaan met mensenhandel en er is een basiskader waarin ze kunnen opereren.

Voor de rest is het aan de gemeenten zelf om te beslissen hoe zij hun rol in de aanpak van mensenhandel willen vervullen. Ze kunnen bijvoorbeeld regels en beleid maken die mensenhandel helpen bestrijden. En ze kunnen passende opvang en zorg bieden voor slachtoffers van mensenhandel binnen de gemeente. Deze regelingen vallen onder de Social Support Act en de Youth Act.

Slachtoffers van mensenhandel helpen

De centrale overheid heeft verschillende maatregelen genomen om de hulp en ondersteuning aan slachtoffers van mensenhandel te verbeteren en een betere toegang tot deze voorzieningen te waarborgen.

Een voorbeeld is de nationale verwijzingssite voor mensenhandel. Het legt uit wat mensenhandel is, hoe slachtoffers te herkennen, welke rechten slachtoffers hebben en welke regelingen er voor hen zijn.

Er zijn veel organisaties die slachtoffers van mensenhandel identificeren en helpen. Ze omvatten het Coördinatiecentrum voor mensenhandel (CoMensha) en de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Deze organisaties en anderen zijn te vinden op de nationale verwijzingssite voor mensenhandel.

Rapportage over mensenhandel

De Nederlandse Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen rapporteert aan de overheid over de aard en omvang van deze problemen in Nederland. De rapporteur geeft een overzicht van het beleid inzake mensenhandel en doet aanbevelingen om de aanpak van Nederland te verbeteren.

Om zijn rapporten op te stellen, verzamelt het kantoor van de nationale rapporteur informatie van slachtofferhulporganisaties en organisaties die betrokken zijn bij het voorkomen en bestrijden van mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen. De rapporteur onderhoudt ook contacten met organisaties in het buitenland en internationale organisaties.

De rapporten van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen zijn te vinden op de website.

Artikelen

  • Mensenhandel

Topics

Migratie en reizen

[ wgr ] Werk, Geld en Recht

[ wgr ] is een uitgave van Independing Media.

[ wgr ] gebruikt openbare nieuwsbronnen en afbeeldingen uit het publieke domein.

Redactie Keuze

Random Nieuws