Het Koninkrijk der Nederlanden sluit verdragen om afspraken te maken met andere staten of met internationale organisaties. Verdragen zijn een manier om ervoor te zorgen dat partijen daadwerkelijk doen wat ze zijn overeengekomen.

Bilaterale en multilaterale verdragen

Een bilateraal verdrag is bindend tussen het Koninkrijk der Nederlanden en een andere partij. Een multilateraal verdrag wordt gesloten door het Koninkrijk der Nederlanden en een aantal andere partijen. De andere partijen kunnen andere staten zijn, of zelfs internationale organisaties, zoals de Verenigde Naties.

Onderwerpen die onder verdragen vallen

Verdragen hebben vaak betrekking op onderwerpen van internationale aard die moeilijk door staten kunnen worden aangepakt, bijvoorbeeld:

  • mensenrechten. Het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden (het EVRM) is een van de bekendste verdragen op dit gebied. Oorspronkelijk opgesteld in 1950, is het sindsdien regelmatig uitgebreid. De bepalingen ervan omvatten een verbod op de doodstraf. De Nederlandse rechtbanken moeten de verenigbaarheid van alle wetgeving met het EVRM beoordelen;
  • de omgeving. Het Kyoto-protocol is een bekend voorbeeld van een milieuverdrag. In 1997 kwamen industrielanden overal ter wereld overeen de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Het protocol bepaalt dat de emissies tegen 2020 met gemiddeld 5,2% moeten dalen ten opzichte van 1990. Nederland is verplicht om een reductie van 6% te realiseren;
  • strafrecht. Het Koninkrijk der Nederlanden heeft bilaterale verdragen met veel andere landen op dit gebied, bijvoorbeeld betreffende de uitlevering van personen die verdacht worden van strafbare feiten;
  • vrij verkeer van personen en goederen. Het Schengen-akkoord is een bekend multilateraal verdrag betreffende vrij verkeer. Dankzij Schengen zijn paspoortcontroles afgeschaft aan de nationale grenzen tussen de meeste landen in Europa. De meeste lidstaten van de Europese Unie (EU) zijn partij bij het Schengen-akkoord, met uitzondering van het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Buiten de EU zijn ook Zwitserland en Noorwegen partij bij Schengen.

Staten en internationale organisaties hebben ook verdragen gesloten met betrekking tot belastingen, luchtvaart, wegtransport en een breed scala aan andere onderwerpen. Het Koninkrijk der Nederlanden sluit regelmatig nieuwe verdragen, soms meerdere per maand.

Informatie over verdragen

Informatie over verdragen is te vinden in de Verdragsdatabank van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Artikelen

Topics

Internationale samenwerking

[ wgr ] Werk, Geld en Recht

[ wgr ] is een uitgave van Independing Media.

[ wgr ] gebruikt openbare nieuwsbronnen en afbeeldingen uit het publieke domein.

Redactie Keuze

Random Nieuws