De Nederlandse overheid voert het ontwikkelingsbeleid samen met verschillende partners uit. Dankzij samenwerkingsverbanden met internationale organisaties, het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen kan Nederland kennis, technologie en netwerken bundelen.

Internationale organisaties

Nederland investeert in internationale overeenkomsten en financiert internationale organisaties zoals de Verenigde Naties en de Wereldbank. Dit stelt ons in staat bij te dragen aan wereldwijde financiële en economische stabiliteit, vrede en veiligheid en om onze krachten te bundelen met internationale partners om de diepere oorzaken van armoede, klimaatverandering, conflicten en onregelmatige migratie aan te pakken.

Samenwerking met internationale organisaties heeft ook de volgende voordelen:

  • schaalvoordelen en de voordelen van een gecoördineerde aanpak
  • legitimiteit en politiek gewicht
  • kansen voor een langdurig partnerschap
  • kansen om lasten en risicos te delen

Zakelijke gemeenschap

Nederland wil een sterke, duurzame economische sector in ontwikkelingslanden stimuleren. Een van de manieren waarop de centrale overheid dit doet, is door Nederlandse bedrijven aan te moedigen samen te werken met bedrijven en overheden in ontwikkelingslanden, met name het midden- en kleinbedrijf (MKB). Bijvoorbeeld via het Dutch Good Growth Fund (DGGF) dat het MKB in ontwikkelingslanden en Nederland ondersteunt.

Ngos en maatschappelijke organisaties

Nederland werkt samen met NGOs die geworteld zijn in de samenleving van ontwikkelingslanden. Deze omvatten organisaties die zich richten op gelijke kansen, mensenrechten en het werk van vakbonden. Onderwijs en gezondheidszorg die worden verzorgd door lokale netwerken die bijvoorbeeld zijn verbonden met kerken, kunnen ook voorkomen.

Samenwerking met NGOs en maatschappelijke organisaties vindt plaats via verschillende programmas en fondsen. Bijvoorbeeld:

  • Strategische partnerschappen op het gebied van lobbyen en belangenbehartiging (zie het beleidskader Dialoog en dissidentie, dat u kunt vinden in de gearchiveerde versie van de website van de centrale overheid)
  • het Mensenrechtenfonds
  • het Fonds Financieringsleiderschap en kansen voor vrouwen (FLOW)

Maatschappelijke organisaties

Maatschappelijke organisaties staan wereldwijd onder druk. Een reden hiervoor zijn beperkingen van de vrijheid van meningsuiting. Nederland investeert in activiteiten die ruimte creëren voor dialoog en afwijkende meningen, waardoor het overheidsbeleid effectiever en inclusiever wordt. Het stelt bedrijven ook in staat efficiënter en duurzamer te werken.

Nederlandse ambassades kunnen samenwerken met lokale NGOs en maatschappelijke organisaties. Dit kunnen ontwikkelings- en religieuze organisaties, vakbonden, belangengroepen, volksbewegingen, culturele instellingen en diaspora-organisaties zijn (voor mensen met een migratieachtergrond, zoals vluchtelingen).

Onderzoeksinstellingen en ontwikkelingssamenwerking

Onderzoeksinstituten en kennisinstellingen zijn betrokken bij onderzoek naar hulp, handel en investeringen in ontwikkelingslanden, bijvoorbeeld via Top Consortia voor Kennis en Innovatie (Nederlands) en kennisplatforms. Er zijn ook speciale platforms voor specifieke beleidsthemas voor ontwikkelingssamenwerking:

  • Inclusieve ontwikkeling (INCLUDE)
  • Seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR) (Share-Net)
  • Veiligheid en rechtsstaat
  • Eten & Business

Deelnemers aan deze platforms zijn de overheid, denktanks, universiteiten, internationale instellingen, NGOS en bedrijven.

Artikelen

Topics

Internationale samenwerking

[ wgr ] Werk, Geld en Recht

[ wgr ] is een uitgave van Independing Media.

[ wgr ] gebruikt openbare nieuwsbronnen en afbeeldingen uit het publieke domein.

Redactie Keuze

Random Nieuws