Als lidstaat helpt Nederland de EU-wetgeving te ontwikkelen. Nederland is ook nauw betrokken bij ontwikkelingen binnen de Unie, zoals economische hervormingen en de toetreding van nieuwe lidstaten.

De kerntaken van de EU

De Nederlandse regering is van mening dat de EU zich moet beperken tot gebieden waar zij waarde toevoegt, zoals veiligheid, klimaat of milieu. Zaken als pensioenen, belastingen, cultuur, onderwijs en gezondheidszorg moeten het domein van de lidstaten zelf zijn. Er is geen behoefte aan EU-wetgeving op deze gebieden.

EU-wetgeving

EU-lidstaten hebben hun eigen wet- en regelgeving. Tegelijkertijd zijn er veel problemen die de nationale grenzen overstijgen, waaronder wetshandhaving, landbouw, visserij, transport en onderzoek. Daarom is de EU al jaren bezig om nieuwe wetten aan te nemen en bestaande wetgeving te harmoniseren.

Veel EU-wetten zijn in de loop der jaren van kracht geworden; inderdaad, een aanzienlijk deel van het Nederlandse recht is uiteindelijk een product van het EU-recht. Als een Nederlands bedrijf bijvoorbeeld varkens naar Spanje wil vervoeren, moet het voldoen aan de EU-regels.

Ook in de komende jaren zullen nieuwe wetten worden opgesteld en bestaande wetten en regels worden aangepast. Als lidstaat maakt Nederland deel uit van dit besluitvormingsproces, waarbij het zijn eigen standpunten bepleit en bondgenoten zoekt om zijn standpunten te ondersteunen. Nederland beschouwt elk EU-wetgevingsvoorstel in het licht van twee centrale vragen: hoort deze kwestie op de Europese agenda en zijn de EU-voorstellen in overeenstemming met de Nederlandse belangen?

Ontwikkelingen in de EU

Nederland brengt elk jaar een rapport uit, De staat van de Europese Unie, waarin de regering terugkijkt op de belangrijkste ontwikkelingen van het afgelopen jaar en vooruitkijkt naar de Europese agenda voor het komende jaar. Het rapport van dit jaar zal de volgende themas behandelen:

  1. De EU als acteur op het wereldtoneel

    De EU heeft een buitenlands beleid, handelsbeleid en een gekoppeld defensie- en veiligheidsbeleid. De Europese dienst voor extern optreden (EDEO), een diplomatieke dienst die de EU in derde landen vertegenwoordigt, is verantwoordelijk voor de uitvoering van dit beleid. Nederland wil de EDEO versterken. Nederlandse diplomaten die in de dienst werken, zijn belangrijke spelers in dit proces.
  2. Financiële en economische ontwikkelingen binnen de EU

    De EU werkt aan een oplossing van de eurocrisis. Economische hervormingen zijn essentieel voor economische groei. Alle EU-lidstaten moeten bezuinigen.
  3. Vrijheid, veiligheid en rechtvaardigheid in de EU

    Net als burgers van andere lidstaten kunnen Nederlandse onderdanen vrij reizen binnen de EU en studeren, werken of met pensioen gaan in een andere lidstaat. Een Nederlandse gepensioneerde kan bijvoorbeeld beslissen om zich permanent in Spanje te vestigen als hij of zij ervoor kiest.
    Particulieren en bedrijven moeten kunnen rekenen op de universele handhaving van EU-wetgeving. Het is belangrijk dat ze zich beschermd voelen. Met dit in gedachten is Nederland van mening dat de EU zich moet richten op onderwerpen als cyberveiligheid en terrorismebestrijding.
  4. Uitbreiding van de EU en buurlanden

    De EU blijft groeien. De toetredingsonderhandelingen met Kroatië zijn nu voltooid. Er zijn nog steeds onderhandelingen gaande met IJsland, Montenegro en Turkije. Lidmaatschap is ook een mogelijkheid voor de landen van de Westelijke Balkan (Albanië, Bosnië en Herzegovina, Kosovo, Noord-Macedonië en Servië), hoewel dit vooralsnog een verre toekomst blijft. Kandidaat-lidstaten moeten de EU-wetgeving in hun nationale wetgeving opnemen en dienovereenkomstig handhaven. Hun openbaar bestuur en financiën moeten ook aan bepaalde normen voldoen.
    Nederland vindt uitbreiding belangrijk omdat het Europa stabieler maakt en de omvang van de interne markt vergroot. Tegelijkertijd vindt Nederland dat landen pas mogen toetreden als ze aan alle voorwaarden voldoen. Dit betekent bijvoorbeeld dat kandidaat-lidstaten de rechtsstaat, de mensenrechten (inclusief de rechten van minderheden) en de democratische beginselen volledig moeten respecteren.
    Naast de uitbreiding is de EU ook gericht op haar buren. Het heeft partnerschappen opgezet met landen in het oosten (zoals Georgië, Moldavië en Oekraïne) en in Noord-Afrika (zoals Marokko, Egypte en Tunesië). De EU voert onderhandelingen met deze landen over handelsovereenkomsten en energie. Dit soort samenwerking is belangrijk voor Nederland, omdat dit zal leiden tot meer handel en meer stabiliteit in die landen.
  5. Interne markt

    Nederland heeft veel profijt gehad van de opening van de binnengrenzen. Sindsdien is de handel aanzienlijk toegenomen. Maar de interne markt is nog niet compleet. Niet alle bedrijven kunnen profiteren van de voordelen. Er is bijvoorbeeld nog geen vrije markt voor diensten zoals IT, verzekeringen en kennis. Het is dus in het belang van Nederland dat de interne markt nog beter functioneert. Dit is goed voor de economie en goed voor de werkgelegenheid.

Artikelen

Topics

Internationale samenwerking

[ wgr ] Werk, Geld en Recht

[ wgr ] is een uitgave van Independing Media.

[ wgr ] gebruikt openbare nieuwsbronnen en afbeeldingen uit het publieke domein.

Redactie Keuze

Random Nieuws