Een goed functionerende interne markt van de EU is goed voor Nederland. Het waarborgt het vrije verkeer van personen, goederen, diensten en kapitaal binnen de Europese Unie. De Nederlandse overheid wil obstakels voor de interne markt wegnemen, zowel voor burgers als bedrijven.

De visie van de overheid op de interne markt van de EU

Een goed functionerende interne markt binnen de EU helpt de concurrentie aan te moedigen. Het biedt consumenten ook meer keuze, betere kwaliteit en lagere prijzen voor producten en diensten.
De Nederlandse overheid wil dat de interne markt efficiënter functioneert. Momenteel zijn er teveel obstakels voor burgers en bedrijven:

  • Dienstverleners profiteren nog steeds niet van de voordelen die de dienstenrichtlijn in alle lidstaten biedt. De richtlijn is bedoeld om het voor hen gemakkelijker te maken in de hele EU te werken.
  • Voor digitale diensten zijn er nog steeds te veel verkeersdrempels op de digitale snelweg. Voorbeelden van digitale diensten zijn legale muziekdownloads en elektronische facturering en factuurbetaling.

De regering wil ook dat de EU het vrije verkeer van kennis, onderzoekers en technologie aanmoedigt.

Productregels en de interne markt van de EU

Een groot aantal producten moet voldoen aan de EU-regels. Deze regels zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat onveilige of schadelijke producten niet op de markt komen. Daarom moeten veel producten een CE-markering hebben. De CE-markering geeft aan dat producten voldoen aan de EU-eisen op het gebied van gezondheid, veiligheid en milieu.

Fabrikanten die aan de EU-eisen voldoen, kunnen hun producten in alle EU-lidstaten verkopen.

Inspectiebureaus controleren de EU-producten op de interne markt

In Nederland zijn er 6 inspectiebureaus die controleren of producten aan de EU-vereisten voldoen. Dit zijn:

  • de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA), die consumentenproducten bewaakt;
  • de Inspectie SZW, die professionele producten controleert;
  • de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), die producten bewaakt die milieurisicos inhouden, bouwgerelateerde producten en transport;
  • Verispect BV, die weeg- en meetapparatuur bewaakt;
  • Agentschap Telecom, dat zend- en ontvangapparatuur bewaakt;
  • de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), die medische hulpmiddelen en geneesmiddelen bewaakt.

Deze agentschappen richten zich voornamelijk op producten die gezondheids-, veiligheids- of milieurisicos kunnen inhouden. Speciale aandacht wordt besteed aan producten die veelvuldig variëren of afwijken. De agentschappen handelen ook naar aanleiding van klachten van consumenten of bedrijven over bepaalde producten, of kunnen reageren op rapporten van inspectiebureaus in andere EU-lidstaten.

Agentschap maatregelen

Als een product niet aan de regels voldoet, kunnen de bureaus een aantal maatregelen nemen. De fabrikant, importeur of distributeur kan bijvoorbeeld worden opgedragen het product te wijzigen of uit de handel te nemen. Ernstige inbreuken kunnen leiden tot strafprocedures. De agentschappen bestrijden oneerlijke concurrentie door bedrijven aan te pakken die de regels overtreden.

De agentschappen werken samen met de douane, zodat de douane producten in beslag kan nemen die niet aan de regels voldoen.

Evaluatie van productbewaking

Om de 4 jaar evalueren EU-lidstaten hun markttoezicht op producten. Het meest recente Nederlandse evaluatierapport is in oktober 2014 gepubliceerd.

Artikelen

Topics

Internationale samenwerking

[ wgr ] Werk, Geld en Recht

[ wgr ] is een uitgave van Independing Media.

[ wgr ] gebruikt openbare nieuwsbronnen en afbeeldingen uit het publieke domein.

Redactie Keuze

Random Nieuws