De VN vereist dat landen voorkomen dat kennis over de productie van kernwapens en bezorgsystemen (bijv. Ballistische raketten) in handen van Noord-Korea valt. Nederlandse universiteiten en kennisinstellingen bieden kennis en expertise die kunnen worden gebruikt om kernwapens en afleversystemen te produceren, zoals ballistische raketten. Iedereen die studies wil verrichten of onderzoek op bepaalde specialistische gebieden wil doen, moet daarom een ontheffing aanvragen.

Zonder deze vrijstelling kun je niet starten met je opleiding, afstudeeronderzoek of wetenschappelijk onderzoek in deze vakgebieden. Deze beperkingen zijn in november 2013 in werking getreden.

Op welke vakgebieden is de vrijstelling van toepassing?

Het Sanctiebesluit Noord-Korea 2017 geeft een overzicht van de algemene vakgebieden waarvoor altijd een vrijstelling is vereist. Er is een overzicht opgesteld van de vakgebieden waarop deze aan elke universiteit van toepassing is.

• Het overzicht beschrijft het gebied of de gebieden waarvoor een ontheffing nodig is, zo specifiek mogelijk. Dit is uiteengezet in artikel 3, lid 1 van de Noord-Korea Sancties Order 2017. Nieuwe onderwerpgebieden kunnen in de toekomst aan de lijst worden toegevoegd.

De vrijstelling is vereist voor de volgende specialisaties en onderzoeksgroepen aan de Technische Universiteit Delft:

Bij de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek:

  • Experimenteel en theoretisch onderzoek in hypersone aerodynamica
  • Re-entry technologie
  • Besturingssystemen voor navigatie navigatie
  • Lancering en nuttige ladingstructuren.

Bij de faculteit Technische Natuurwetenschappen:

  • Fysica van kernreactoren
  • Gespecialiseerde kennis over het ontwerp en de werking van de reactorhal van de HOR-onderzoeksreactor

Aan de Faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Materiaalkunde:

  • Microturbine-technologie
  • Gebruik van materialen bij extreem hoge temperaturen

Aan de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica:

  • Op radar gebaseerde raketgeleiding.
  • Studentenprojecten waarbij raket- en rakettechnologie wordt bestudeerd, waaronder het studentenproject DARE - Stratos.

De vrijstelling is vereist voor onderzoeks- en afstudeerprojecten die zich concentreren op niet-lineaire materiaalmodellering, algoritmeontwikkeling en niet-lineaire analyse en optimalisatie van structuren en processen aan de Universiteit Twente.

De vrijstelling is vereist voor onderzoeks- en afstudeerprojecten op het gebied van materiaaltechnologie aan de Technische Universiteit Eindhoven en voor deelnemers aan studentenprojecten aan de Technische Universiteit Eindhoven waarbij raket- en rakettechnologie wordt bestudeerd, zoals het PR3 Space-studentenproject.

De vrijstelling is vereist voor onderzoeks- en afstudeerprojecten met experimenteel en theoretisch onderzoek naar materiaalkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Wie moet een vrijstelling aanvragen?

Deze vrijstellingsvereiste is met name van toepassing op MSc-studenten, promovendi en onderzoekspersoneel die:

  • Inschrijven voor een opleiding of onderzoek verrichten op een van de bovengenoemde onderwijs- of onderzoeksgebieden; of
  • Neem deel aan een studentenproject zoals hierboven beschreven.

De reikwijdte van het vereiste strekt zich echter uit tot iedereen die in staat is "gespecialiseerde kennis" te verwerven. Deze kennisverwerving kan ook plaatsvinden tijdens praktisch werk, bijvoorbeeld in een reactorruimte of in het kader van buitenschoolse activiteiten.

Hoe vraag ik vrijstelling aan?

U hoeft maar één keer vrijstelling aan te vragen. U kunt zich aanmelden door dit formulier van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in te vullen en te mailen naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Het verzenden van uw aanvraag via e-mail kan risicos met betrekking tot privacy inhouden. U kunt het ook per post sturen naar:

Ministerie van OCW
Tav OCW-loket Kennisembargo'
Postbus 16375
2500 BJ Den Haag

Er is een speciaal werkprotocol van toepassing. Het protocol legt uit welke documenten u moet toevoegen aan uw aanvraag en de procedure die vervolgens zal worden gevolgd. Uw aanvraag wordt beoordeeld door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het beoordeelt het risico dat kennis wordt gebruikt voor het Noord-Koreaanse nucleaire programma en afleveringssystemen.

Het ministerie beslist over het algemeen binnen 3 weken over aanvragen, maar het proces kan tot 13 weken duren.

Het ministerie kan op basis van de aanvraag beslissen dat nader onderzoek noodzakelijk is. Dit kan een interview zijn bij de Nederlandse ambassade in het land waar de aanvrager woont of bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.

Let op: de door u verstrekte informatie kan ook worden gebruikt om studenten en onderzoekspersoneel te controleren op een mogelijke relatie met het Iraanse ballistische raketprogramma in bepaalde vakgebieden.

Waarom is een ontheffing nodig?

De vrijstelling is vereist voor bepaalde gebieden van onderwijs en onderzoek. Dit is het resultaat van een besluit van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (resolutie 1874). De Verenigde Naties verbieden landen om direct of indirect kennis ter beschikking te stellen aan Noord-Korea die kan worden gebruikt om kernwapens en afleversystemen te produceren.

Artikelen

Topics

Onderwijs

[ wgr ] Werk, Geld en Recht

[ wgr ] is een uitgave van Independing Media.

[ wgr ] gebruikt openbare nieuwsbronnen en afbeeldingen uit het publieke domein.

Redactie Keuze

Random Nieuws