U kunt alleen een kennismigrant naar Nederland brengen als u een erkende sponsor bent.

Rechten en plichten van sponsors

Als erkend sponsor hebt u rechten en plichten. U kunt bijvoorbeeld gebruik maken van de fast-track procedure en aangifteformulieren. U moet hooggekwalificeerde vreemdelingen selecteren die voldoen aan specifieke voorwaarden voor toelating tot en verblijf in Nederland. U verstrekt ook potentiële kandidaten informatie over deze voorwaarden.

Erkenning aanvragen als sponsor

Gebruik het aanvraagformulier voor erkenning als sponsor om erkenning als sponsor aan te vragen bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) (pdf, 306 kB).

Procedures voor kennismigranten

Als sponsor start u de Inreis- en Verblijfsprocedure (TEV) bij de IND. De IND onderzoekt of er bezwaren zijn tegen toelating vanwege openbare orde of veiligheid. Dit onderzoek duurt ongeveer twee weken. Als het onderzoek een positief resultaat heeft en de kennismigrant voldoet aan de andere voorwaarden die gelden voor vreemdelingen, kan de migrant een machtiging tot voorlopig verblijf (MVV) krijgen van de Nederlandse ambassade. Ze kunnen met de MVV naar Nederland komen en hun verblijfsvergunning ophalen bij de IND.
Als de kennismigrant geen MVV nodig heeft, kunt u de aanvraagprocedure voor de verblijfsvergunning starten zodra de migrant in Nederland is aangekomen.

Versnelde aanvraagprocedure voor verblijfsvergunning

Als uw organisatie regelmatig studenten, wetenschappelijke onderzoekers en / of kennismigranten vanuit het buitenland naar Nederland haalt, kan het een erkende sponsor worden. Erkende sponsors kunnen gebruik maken van een versnelde aanvraagprocedure voor verblijfsvergunningen voor studenten, wetenschappelijke onderzoekers en kennismigranten.

De versnelde aanvraagprocedure kan alleen worden gebruikt door erkende sponsororganisaties, instellingen en bedrijven. Individuen kunnen geen gebruik maken van deze procedure. Raadpleeg de IND-website voor meer informatie over de aanvraagprocedure voor erkende sponsors.

Werkvergunning

Kennismigranten hebben geen tewerkstellingsvergunning nodig.

Inkomenseis voor kennismigranten

Aan kennismigranten moet een inkomen worden betaald dat een bepaalde drempel overschrijdt.

Uitzonderingen op de inkomensgrens

De inkomensgrens is niet van toepassing in gevallen waarin de kennismigrant is:

  • gaan werken als een promotieonderzoeker aan een universiteit of onderzoeksinstituut;
  • een arts opleiding tot specialist;
  • een gastspreker.

In deze gevallen mag het inkomen van de migrant echter niet onder het minimumloon liggen.
Voor studenten van buiten de EU die afstuderen aan een Nederlandse instelling voor hoger onderwijs gelden andere regels. Ze hebben een jaar de tijd om een baan als kennismigrant te vinden. Op hen is ook een inkomensgrens van toepassing.

EU-kennismigrantenregeling

Naast de nationale kennismigrantenregeling is er ook een Europese kennismigrantenregeling, de Europese blauwe kaart. Een hogere inkomenseis en een opleidingsvereiste zijn van toepassing op houders van een Europese blauwe kaart. Ze moeten een diploma hoger onderwijs hebben behaald van een programma dat ten minste drie jaar heeft geduurd.

Artikelen

Topics

Migratie en reizen

[ wgr ] Werk, Geld en Recht

[ wgr ] is een uitgave van Independing Media.

[ wgr ] gebruikt openbare nieuwsbronnen en afbeeldingen uit het publieke domein.

Redactie Keuze

Random Nieuws