Na de scheiding behoudt u allebei de ouderlijke verantwoordelijkheid voor uw kinderen. Dit is ook het geval wanneer u een geregistreerd partnerschap beëindigt, op voorwaarde dat de man het kind heeft erkend. U blijft beiden verantwoordelijk voor de zorg en opvoeding van uw kinderen.

Ouderlijke verantwoordelijkheid na scheiding of beëindiging van geregistreerd partnerschap

Als uw kind tijdens uw huwelijk of geregistreerd partnerschap is geboren, behoudt u allebei de ouderlijke verantwoordelijkheid wanneer u uit elkaar gaat. Als u de ouderlijke verantwoordelijkheid niet wilt delen, kunt u een verzoekschrift indienen bij de rechtbank om deze aan een van u toe te wijzen. De rechtbank beslist wie de verantwoordelijkheid voor de kinderen krijgt.

Als u meer dan één kind heeft, wijst de rechtbank de ouderlijke verantwoordelijkheid voor elk kind onafhankelijk toe. Vanaf de leeftijd van 12 jaar kan een kind de rechtbank vragen om verantwoordelijkheid te dragen aan een bepaalde ouder. De ouder aan wie de verantwoordelijkheid is toegewezen, heeft de plicht om het kind te ondersteunen tot zijn of haar 21ste verjaardag.

De mening van het kind bij het bepalen van de ouderlijke verantwoordelijkheid

De rechtbank moet kinderen van 12 jaar en ouder vragen hun mening te geven wanneer de ouderlijke verantwoordelijkheid wordt toegewezen. Een dergelijke eis bestaat niet voor jongere kinderen. Kinderen van 12 jaar en ouder wiens ouders een echtscheidingsverzoek indienen, ontvangen automatisch een kennisgeving door de rechtbank waarin wordt vermeld wanneer ze naar verwachting in de rechtbank verschijnen. Het is aan het kind om te beslissen of hij of zij wil verschijnen. Het kind heeft het recht om gehoord te worden en wordt daarom in de gelegenheid gesteld om de rechtbank te vertellen wat hij of zij denkt over bepaalde zaken met betrekking tot het uiteenvallen.

Als een kind jonger dan 12 jaar vraagt om te worden gehoord, nodigt de rechtbank hem of haar uit om de hoorzitting bij te wonen.

Gelijk ouderschap, co-ouderschap, ouderlijke verantwoordelijkheid en erkenning

De termen "ouderlijke verantwoordelijkheid" (gezag) en "toegang" (omgang) worden soms gebruikt als synoniemen, maar ze hebben verschillende definities:

• Co-ouderschap (co-ouderschap)

Als u en uw ex-partner co-ouder, betekent dit dat u de zorg en opvoeding van de kinderen deelt. Je kind leeft afwisselend met jou en met je ex-partner. Co-ouderschap is alleen mogelijk als beide ouders bereid zijn. Co-ouderschap heeft niets in de wet en de situatie van co-ouderschap heeft geen invloed op de ouderlijke verantwoordelijkheid of het onderhoud van kinderen. Als u ervoor kiest om co-ouder te worden, maken u en uw partner afspraken over wanneer het kind bij u is en wie waarvoor betaalt. U kunt dergelijke afspraken vastleggen in een door een notaris opgesteld document of opnemen in een schikking.

  • Gelijk ouderschap

    Gelijk ouderschap betekent dat de ouders gelijke rechten en plichten hebben met betrekking tot de zorg en opvoeding van hun kinderen. Dit betekent niet dat het kind de helft van de tijd bij elke ouder woont.
  • Ouderlijke verantwoordelijkheid (gezag)

    Als u ouderlijke verantwoordelijkheid voor uw kind hebt, betekent dit dat u de wettelijke vertegenwoordiger van het kind bent en dat u controle hebt over zijn of haar geld en eigendommen.
  • Erkenning

    Erkenning creëert een juridische band tussen de ouder en het kind. Als u echter een kind buiten een huwelijk of een geregistreerd partnerschap erkent, verwerft u niet automatisch de ouderlijke verantwoordelijkheid, noch bent u de wettelijke vertegenwoordiger van het kind. U moet ouderlijke verantwoordelijkheid aanvragen.

Ouderlijke toegangsrechten

Na een scheiding, scheiding of beëindiging van geregistreerd partnerschap behouden de voormalige partners hun ouderlijke toegangsrechten met betrekking tot de kinderen. Als u de ouderlijke verantwoordelijkheid deelt, moeten u en uw ex-partner afspraken maken over zorg en toegang.

Zelfs als een van u geen ouderlijke verantwoordelijkheid heeft (of niet langer heeft), heeft die ouder nog steeds ouderlijke toegangsrechten en het recht om op de hoogte te blijven van de kinderen. In dergelijke gevallen beslissen de ouders samen over een toegangsregeling. Er zijn geen standaard regelingen opgelegd door de wet. Jullie twee bepalen wanneer, hoe vaak en hoe lang de niet-voogdijouder de kinderen ziet. De afspraken die u maakt, worden vervolgens opgenomen in het ouderschapsplan.

Ex-partner komt afspraken niet na

Als uw ex-partner de zorg- of toegangsregelingen niet naleeft, kunt u proberen het probleem samen op te lossen of een bemiddelaar inschakelen om te helpen. Als laatste redmiddel kunt u de rechtbank vragen in te grijpen. U moet een advocaat inschakelen, die vervolgens namens u een kort geding zal inleiden. De rechtbank heeft een aantal opties, waaronder de ex-partner een boete opleggen voor elke dag dat hij / zij zich niet aan de regeling houdt.

Artikelen

Topics

Familie, zorg en Gezondheid

[ wgr ] Werk, Geld en Recht

[ wgr ] is een uitgave van Independing Media.

[ wgr ] gebruikt openbare nieuwsbronnen en afbeeldingen uit het publieke domein.

Redactie Keuze

Random Nieuws