Veel Nederlandse ondernemers en onderzoekers werken in het buitenland en investeren in het buitenland, en veel buitenlandse bedrijven investeren ook in de Nederlandse economie. Handel en investeringen leiden tot groei en creëren banen. De Nederlandse overheid streeft naar meer kansen voor Nederlandse ondernemers op buitenlandse markten.

De overheid wil dit bereiken door een nieuw beleid voor internationale ondernemingen dat effectiever reageert op de behoeften van bedrijven. Het belangrijkste element van dit beleid is dat er minder subsidies zullen zijn, terwijl de inspanningen zullen worden geconcentreerd in economische diplomatie.

De overheid wil ook MKB-startups helpen om op de internationale markt te opereren. Beleid zal worden ontwikkeld in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven.

Topsectoren

Het kabinet richt zich primair op het versterken van de internationale marktpositie van Nederlandse ondernemers die actief zijn in de topsectoren energie, de creatieve industrie, life sciences, logistiek, tuinbouw en teeltmateriaal, hightech, water, agrofood en chemicaliën.

Er zullen inspanningen worden gedaan om buitenlandse bedrijven en toptalent naar Nederland te trekken, omdat ze ook een belangrijke stimulans vormen voor de Nederlandse kenniseconomie.

Menu met opties

De overheid presenteert een menu met opties die ondernemers de keuze bieden uit verschillende instrumenten, waarmee wordt ingespeeld op hun specifieke eisen. De beschikbare opties variëren van informatie over complexe, opkomende markten tot advies en assistentie, handelsmissies en promotieactiviteiten.

Van subsidies tot leningen

Vanaf 2012 worden subsidies verlaagd en worden in plaats daarvan leningen aangeboden. De Package4Growth-regeling die het MKB ondersteunt bij hun activiteiten in China en India zal daarom worden stopgezet. De huidige subsidieregeling wordt vervangen door een investeringsfaciliteit.

Startups in het buitenland

MKB-bedrijven die activiteiten in het buitenland willen starten, kunnen verschillende soorten bijstand krijgen. Basisinformatie over verschillende landen is gratis en beschikbaar uit verschillende bronnen, waaronder Agentschap NL. In 2012 zullen ondernemerscentra ( ondernemerspleinen ) worden opgericht, die ondernemers één aanspreekpunt bieden voor toegang tot uitgebreide informatie van netwerkpartners en marktpartijen.

Voor informatie en advies over handel met buurlanden zoals Duitsland en Frankrijk kunnen ondernemers ook gebruik maken van het internationale netwerk van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, waaronder de Nederlandse Ondersteuningsbureaus.

Internationaal netwerk

Economische relaties in de wereld veranderen voortdurend vanwege verschillende factoren, waaronder de opkomst van markten zoals India, Turkije, Brazilië, Rusland en China. In deze landen speelt de overheid vaak nog steeds een beslissende rol in het dagelijkse economische leven.

De Nederlandse overheid wil de belangen van Nederlandse bedrijven in het buitenland bevorderen door middel van economische diplomatie. Nederland heeft een uitgebreid internationaal netwerk van missies om de belangen van Nederlandse bedrijven in het buitenland te behartigen. Deze omvatten ambassades, consulaten en de Nederlandse ondersteuningskantoren.

Medewerkers van deze missies nemen contact op met overzeese regeringen om zaken als markttoegang en beperkende regels en voorschriften aan te pakken. De Nederlandse overheid zal ook landbouwadviseurs inschakelen om exportbedrijven uit de agrofood-topsector te ondersteunen.

Samenwerking tussen overheids- en sectororganisaties

Overheid en bedrijfsleven werken samen om Nederlandse ondernemingen in het buitenland te ondersteunen. Er is een duidelijke rolverdeling in dit partnerschap: als de onderneming in staat is om goede kwaliteit te bieden tegen redelijke prijzen, hoeft de overheid niet te handelen. Als Nederlandse bedrijven in het buitenland echter handelsbelemmeringen tegenkomen, zal de overheid alles in het werk stellen om hulp te bieden.

Artikelen

Topics

Economie

[ wgr ] Werk, Geld en Recht

[ wgr ] is een uitgave van Independing Media.

[ wgr ] gebruikt openbare nieuwsbronnen en afbeeldingen uit het publieke domein.

Redactie Keuze

Random Nieuws