Nederland steunt zijn steun voor een wereld zonder mijnen en explosieve oorlogsresten. Zelfs jaren na het einde van een gewapend conflict vormen landmijnen, clustermunitie en andere explosieven vaak een grote bedreiging voor de veiligheid van mensen. Landmijnen vormen naast een fysieke dreiging een grote belemmering voor stabiliteit, wederopbouw en inclusieve sociaal-economische ontwikkeling.

Financiering voor mijnactie 2016 - 2020

Op 20 augustus 2016 werd aangekondigd dat de volgende 3 NGOs zijn geselecteerd voor het Mine Action- en Cluster Munitions-programma 2016-2020: The Halo Trust, Mines Advisory Group (MAG) en Danish Church Aid (DCA). Met de steun van in totaal € 45 miljoen aan Nederlandse financiering van het ministerie van Buitenlandse Zaken zullen deze 3 organisaties kunnen blijven helpen bij het creëren van een landmijnvrije wereld in 13 verschillende landen: Afghanistan, Colombia, de Democratische Republiek Congo, Irak, Libanon, Libië, de Palestijnse gebieden, Mali, Somalië, Syrië, Zuid-Soedan, Kosovo en Oekraïne. Van dit totale bedrag is € 10 miljoen gereserveerd voor noodhulp.

De komende 4 jaar zullen de HALO Trust, MAG en DCA actief bijdragen aan het opruimen van landmijnen, het ontmantelen van productie- en opslagfaciliteiten en het vernietigen van opgeslagen landmijnen. Ze zullen ook ondersteuning bieden aan slachtoffers en hun families (inclusief revalidatie en re-integratie), en de lokale bevolking informeren over de risicos en gevaren van (land) mijnen.

Dankzij Nederlandse financiering is de afgelopen 4 jaar al bijna 52 miljoen vierkante meter land ontmijnd, naast vele andere resultaten die zijn bereikt op het gebied van humanitaire mijnopruiming. Wilt u meer weten? Bekijk onze infographic over Nederlandse ondersteuning voor mijnopruiming.

Werken aan een mijnvrije wereld

Met het Mine Action- en Cluster Munitions-programma draagt Nederland actief bij aan de internationale ambitie om tegen 2025 een mijnvrije wereld te bereiken. Dagelijks worden ongeveer 10 mensen gedood of gewond door landmijnen. De overgrote meerderheid van de slachtoffers - 80 procent - zijn burgers, met 4 van de 10 kinderen. Veel landen zijn gestopt met het gebruiken en produceren van landmijnen, maar ongeveer 60 landen kampen nog steeds met een landmijnprobleem.

De inzet door niet-statelijke actoren zoals gewapende groepen heeft recentelijk geleid tot een toename van het aantal slachtoffers. Het Nederlandse programma heeft als doel de fysieke veiligheid van mensen te vergroten, evenals hun vermogen om hun land vrij van angst te gebruiken om ledematen of hun leven of geliefden te verliezen. Het land vrijmaken van mijnen en andere explosieven heeft een aanzienlijke invloed op het levensonderhoud. Het stelt mensen in staat om hun land te gebruiken, korpsen te laten groeien, ze op de markt te verkopen, dit inkomen te gebruiken om hun kinderen naar school te sturen.

Artikelen

Topics

Onderwijs

[ wgr ] Werk, Geld en Recht

[ wgr ] is een uitgave van Independing Media.

[ wgr ] gebruikt openbare nieuwsbronnen en afbeeldingen uit het publieke domein.

Redactie Keuze

Random Nieuws