Het ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Economische Zaken werken nauw samen bij het bevorderen van ondernemerschap. Het Nederlands Ondernemingsbureau (RVO.nl) stimuleert ondernemers in duurzaam, agrarisch, innovatief en internationaal zakendoen. Het helpt met subsidies, het vinden van zakelijke partners, knowhow en naleving van wet- en regelgeving. De belangrijkste resultaten van programmas voor ontwikkelingssamenwerking die door het Nederlandse Ondernemingsbureau in 2016 werden beheerd, waren het aantal ondersteunde directe banen in ondernemingen in lage- en middeninkomenslanden, het aantal bedrijven met ondersteunde plannen om te investeren of te handelen en gerelateerde particuliere co-investeringen in deze ontwikkelingslanden. Deze geaggregeerde resultaten, inclusief een gedetailleerde uitleg, van ontwikkelingshulpprojecten uitgevoerd door het Nederlands Ondernemingsbureau zijn te vinden op de IATI aiddata-website.

Programmas voor de ontwikkeling van de particuliere sector

De volgende ontwikkelingsprogrammas van de particuliere sector worden (deels) beheerd door het Nederlands Ondernemingsbureau (RVO.nl):

Dutch Good Growth Fund (DGGF)

Het DGGF speelt een sleutelrol bij de ondersteuning van handel en investeringen door het MKB in ontwikkelingslanden en door Nederlandse bedrijven die daar willen investeren. Het fonds bevordert economische activiteit en creëert kansen die iedereen in staat stellen volledig deel te nemen aan de economie en de samenleving. Het DGGF bestaat uit drie delen:

  • krediet voor Nederlandse MKB-bedrijven die in geselecteerde landen willen investeren;
  • exportkredietverzekering voor Nederlandse MKB-bedrijven;
  • een investeringsfonds voor het MKB in ontwikkelingslanden.

Het DGGF is een roulerend fonds. Het geleende geld wordt terugbetaald en vervolgens weer uitgeleend. Elk leningsvoorstel moet relevant zijn voor ontwikkeling.

Ontwikkelingsgerelateerd infrastructuurbeleggingsvoertuig (DRIVE)

Goede infrastructuur is van vitaal belang voor het functioneren van een economie. Het is moeilijk voor fabrikanten om te produceren zonder een betrouwbare elektriciteitsvoorziening. Slechte infrastructuur maakt het moeilijk of onmogelijk voor mensen om hun producten op lokale of zelfs internationale markten te verhandelen of naar het werk te pendelen. Dit vertraagt de economische groei. Vaak beschikken landen niet over voldoende financiële middelen om de vereiste infrastructuur te bouwen. De minst ontwikkelde landen hebben ook onvoldoende capaciteit en middelen om projecten te ontwikkelen. Het DRIVE-programma is opgezet om deze financieringskloof te overbruggen. Het programma stelt bedrijven in staat een aantrekkelijker en efficiënter financieringsplan op te nemen bij de aanbesteding van infrastructuurprojecten
in ontwikkelingslanden.

Faciliteit voor duurzaam ondernemerschap en voedselzekerheid (FDOV)

FDOV moedigt publiek-private partnerschappen aan op het gebied van voedselzekerheid en ontwikkeling van de particuliere sector in ontwikkelingslanden. Om in aanmerking te komen voor ondersteuning, moeten projecten gericht zijn op het efficiënter maken van markten en productieketens duurzamer. Ze moeten ook aantoonbare positieve effecten hebben voor lage-inkomensgroepen en vrouwen. Vrouwelijke ondernemers krijgen voorrang.

Artikelen

Topics

Belastingen, uitkeringen en toeslagen

[ wgr ] Werk, Geld en Recht

[ wgr ] is een uitgave van Independing Media.

[ wgr ] gebruikt openbare nieuwsbronnen en afbeeldingen uit het publieke domein.

Redactie Keuze

Random Nieuws