Toegang tot financiële diensten is een voorwaarde voor economische ontwikkeling die iedereen ten goede komt. Spaargelden, transacties (inclusief online transfers), verzekeringen en leningen bevorderen economische activiteit en zelfredzaamheid bij groepen met lage inkomens en kleine bedrijven. Nederland helpt de financiële sector in ontwikkelingslanden te versterken met een breed scala aan activiteiten. In de afgelopen drie jaar hebben niet minder dan 700 miljoen mensen toegang gekregen tot financiële diensten.

Zonder een spaarrekening of een lening is het vrijwel onmogelijk voor miljoenen kmos of startende ondernemers om hun bedrijf te starten of uit te breiden. Twee miljard mensen hebben nog steeds geen toegang tot het financiële systeem. Nederland werkt eraan om gezinnen en bedrijven in lage- en middeninkomenslanden toegang te geven tot financiële producten.

Dutch Good Growth Fund

Afbeelding: Logicash

Het DGGF, een innovatief revolverend fonds, werd medio 2014 gelanceerd als reactie op de groei van Nederlandse en lokale MKB-bedrijven in lage- en middeninkomenslanden. Het biedt lokale financiering door bijvoorbeeld deel te nemen aan het GroFin Small and Growing Businesses Fund (SGB), dat op zijn beurt investeert in MKB-bedrijven om de werkgelegenheid in geselecteerde Afrikaanse landen te stimuleren. Een ander voorbeeld is de hulp van DGGF aan Syntech International, een Nederlands bedrijf dat samen met lokale partners werkt om de financiële infrastructuur van India te verbeteren door een landelijk netwerk van geldautomaten en ondersteunende diensten op te bouwen. Een bloemenkwekerij in eigendom van een Nederlandse ondernemer in Ethiopië kreeg ook ondersteuning om uit te breiden, waardoor 75 nieuwe banen op het platteland werden gecreëerd.

Het DGGF is een belangrijk instrument om de doelstelling van Nederland om de kredietfaciliteiten voor het MKB uit te breiden te bereiken. Het revolverende fonds is actief in 68 ontwikkelingslanden en opkomende markten en binnen enkele jaren zullen de verplichtingen 700 miljoen euro bedragen.
Het DGGF financiert:

  • Nederlandse MKB-bedrijven die willen investeren in lage- en middeninkomenslanden;
  • MKB-bedrijven in lage- en middeninkomenslanden die lokaal willen investeren;
  • Nederlandse MKB-bedrijven die willen exporteren naar lage- en middeninkomenslanden.

Om voor financiering in aanmerking te komen, moeten activiteiten relevant zijn voor ontwikkeling. Het fonds richt zich met name op jonge vrouwelijke ondernemers en ondernemers in fragiele staten.

Factsheet Financiële infrastructuur

Nederland ondersteunt verschillende activiteiten om de financiële sector in ontwikkelingslanden te versterken, bijvoorbeeld met programmas voor verzekeringen, kredietfaciliteiten en consumentenbescherming.
Download voor meer informatie onze complete factsheet: Toegang tot financiële diensten - Financiële infrastructuur.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact op met de afdeling Duurzame economische ontwikkeling van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Artikelen

Topics

Belastingen, uitkeringen en toeslagen

[ wgr ] Werk, Geld en Recht

[ wgr ] is een uitgave van Independing Media.

[ wgr ] gebruikt openbare nieuwsbronnen en afbeeldingen uit het publieke domein.

Redactie Keuze

Random Nieuws