De rijksoverheid investeert samen met bedrijven en academici in ruimteonderzoek. Het is een feit dat ruimteonderzoek onze kennis vergroot, banen creëert en de nationale veiligheid in Nederland verbetert. Het stelt ons ook in staat om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen.

Ruimte beïnvloedt ons leven meer dan we ons realiseren

Ons dagelijks leven wordt beïnvloed door wat er in de ruimte gebeurt, veel meer dan we ons realiseren. Dankzij ruimtetechnologie kunnen we bijvoorbeeld:

  • navigeren met GPS en Galileo;
  • uitgezonden televisieprogrammas;
  • lucht- en waterkwaliteit meten;
  • ondersteuning van landbouw en boerderijproductie;
  • gebruik computerbeeldvorming, bijvoorbeeld om veel scherpere echografiebeelden van ongeboren babys met 2D- en 3D-technologie te maken.

Ruimtevaartsector

De Nederlandse ruimtevaartsector bestaat uit ongeveer 250 bedrijven en kennisinstellingen. Hun activiteiten omvatten het ontwerpen van componenten voor raketten en satellieten en het bouwen van complete satellietinstrumenten en mini-satellieten. Bovendien zijn verschillende bedrijven gespecialiseerd in het ontwikkelen van diensten op basis van satellietgegevens. De ruimtevaartindustrie valt onder de hightechsector van Nederland, een van de economische topsectoren van het land.

De Nederlandse stad Noordwijk is de thuisbasis van het European Space Research and Technology Centre (ESTEC) - het grootste filiaal en technologische hart van de European Space Agency (ESA). ESTEC doet onderzoek samen met de 22 Europese lidstaten van de ESA en Canada. Dit onderzoek strekt zich ook uit tot het testen van satellieten voordat ze de baan in worden gestuurd.

Nederlandse bedrijven profiteren van de ruimtevaartindustrie

Nederland investeert in Europese ruimtevaartprogrammas zoals

  • ontwikkeling van het Europese lanceervoertuig Ariane 6;
  • het bestuderen van het klimaat en de luchtkwaliteit vanuit de ruimte;
  • het International Space Station (ISS) onderhouden en daar experimenten uitvoeren;
  • ontwikkeling van nieuwe diensten op basis van gegevens van verschillende soorten satellieten (telecommunicatie, meteorologie, navigatie en aardobservatie).

Deelname aan dergelijke ontwikkelingen biedt kansen voor ondernemers op de Europese markt en genereert ook nieuwe kennis, banen en inkomsten. Nederlandse bedrijven helpen bij het bouwen van navigatiesatellieten en raketten die satellieten kunnen lanceren. Andere activiteiten zijn de productie van digitale cameras voor het ISS en kleine satellieten voor speciale opdrachten in de ruimte.

TROPOMI

Tropomi is een Nederlands satellietinstrument dat met grote precisie luchtvervuiling en broeikasgassen meet.

Tropomi werd met succes gelanceerd in de ruimte vanuit Plesetsk, Rusland in Siberië op 13 oktober 2017 en stuurt een dagelijks rapport naar de aarde tot 2025.
De Nederlandse overheid heeft de afgelopen 7 jaar ongeveer € 100 miljoen geïnvesteerd.
Het Tropomi-instrument is in Nederland ontwikkeld en gebouwd met voornamelijk Nederlandse expertise. De European Space Agency (ESA) was verantwoordelijk voor de ontwikkeling en lancering van de satelliet met Tropomi.

Artikelen

Topics

Klimaat, mileu en natuur

[ wgr ] Werk, Geld en Recht

[ wgr ] is een uitgave van Independing Media.

[ wgr ] gebruikt openbare nieuwsbronnen en afbeeldingen uit het publieke domein.

Redactie Keuze

Random Nieuws