Criminaliteit kan geweld, seks of drugs inhouden, maar ook discriminatie, woede op de weg, zwartwerk en inbraak. Criminaliteit is elk gedrag en elke handeling, activiteit of gebeurtenis die wettelijk strafbaar is.

Voorbeelden van criminaliteit:

cybercrime

Iedereen die internet gebruikt, kan slachtoffer worden van cybercriminaliteit. Voorbeelden hiervan zijn identiteitsdiefstal en kinderpornografie. Een manier waarop de overheid deze misdaad bestrijdt, is via de website Cyber Crime Reporting.

Jeugdcriminaliteit

Om de openbare veiligheid te vergroten, bestrijdt de overheid jeugdcriminaliteit en antisociaal gedrag door jongeren door snelle interventie, snelle veroordeling en passende nazorg.

Mensensmokkel en mensenhandel

De regering heeft een aantal maatregelen genomen om mensenhandel te bestrijden, waaronder een hogere maximale gevangenisstraf voor daders.

Illegale bezit van vuurwapens

Aanzienlijke boetes en gevangenisstraffen kunnen worden opgelegd voor het illegaal bezit van vuurwapens en illegale handel in vuurwapens. Het bezit en de verkoop van stilettos, messen en vlindermessen zijn ook verboden.

Cannabisteelt

Cannabisteelt is in Nederland verboden. Cannabistelers hebben vaak banden met de georganiseerde misdaad. Teelt is een bron van overlast en een risico voor buren. Er is bijvoorbeeld een risico op brand en antisociaal gedrag door criminelen die het terrein bezoeken.

De overheid zal actie ondernemen tegen mensen die apparatuur leveren om cannabis te kweken. Er wordt een wet opgesteld die georganiseerde cannabisteelt verbiedt. Het zal de bevoegdheden van de politie en het Openbaar Ministerie vergroten om de cannabisteelt in de kiem te smoren.

bedrog

Fraude omvat uitkeringsfraude, belastingfraude en het witwassen van geld uit criminele activiteiten. De overheid zal fraude bestrijden door:

  • het in beslag nemen van witgewassen geld en criminele activa: de overheid grijpt elk jaar tientallen miljoenen euros en luxe goederen zoals boten en autos van criminelen;
  • het creëren van meer capaciteit voor financiële onderzoeken door de Fiscale Informatie- en Onderzoeksdienst - Economische Onderzoeksdienst (FIOD-ECD);
  • meer aandacht besteden aan financiële onderzoeken in basisopleiding van de politie.

Onroerend goed

Georganiseerde criminelen kopen vaak dure eigendommen met de opbrengsten van criminaliteit. Via haar nationale stuurgroep voor onroerend goed kan de overheid onroerend goed gebruiken als basis voor het blootleggen en ontmantelen van criminele praktijken. De overheid onderzoekt manieren om vermogenscriminaliteit effectiever te identificeren en te bestrijden.

Voordeel fraude

Persoonlijke omstandigheden bepalen het niveau van bepaalde voordelen. Ontvangers moeten daarom wijzigingen in hun omstandigheden en gezinsinkomen melden zodat zij geen voordelen ontvangen waarop zij geen recht hebben. Door meer inspecties uit te voeren (bijvoorbeeld huisbezoeken), zal de overheid het aantal onverschuldigde uitkeringen verminderen.

Ontwijking van betalingen voor sociale verzekeringen

Werkgevers moeten sociale premies inhouden op de salarissen van hun werknemers en deze terugbetalen aan de autoriteiten. Maar dat doen ze niet altijd, vooral als de werknemers illegaal zijn. De werknemers zijn dan niet verzekerd tegen werkloosheid of arbeidsongevallen. Om te voorkomen dat het socialezekerheidsstelsel wordt uitgebuit, zal de overheid krachtig optreden tegen bedrijven die geen sociale premies betalen. Ze moeten de bijdragen betalen en krijgen een boete.

Illegale werknemers

Niet-Nederlanders die zonder vergunning werken (illegale werknemers) zijn goedkoper dan Nederlandse werknemers. De tewerkstelling van illegale werknemers in plaats van Nederlandse werknemers vervalst de concurrentie.

Illegale werknemers zijn meestal onderworpen aan lage lonen en slechte arbeidsomstandigheden. Bovendien respecteren werkgevers de collectieve arbeidsovereenkomsten niet en betalen ze geen belasting en sociale premies. Medische kosten worden daarom niet vergoed na een arbeidsongeval. De Arbeidsinspectie controleert regelmatig of werkgevers geldige werkvergunningen hebben voor alle buitenlandse werknemers die niet vrij zijn om in Nederland te werken. Bedrijven met illegale werknemers riskeren een boete van € 8.000 per werknemer en particulieren een boete van € 4.000 per werknemer.

Zwartwerkers

Ongeveer 75% van de 1,2 miljoen huishoudens in Nederland die een schoonmaker hebben, geeft geen betalingen voor huishoudelijke hulp aan. Werkgever noch werknemer betaalt belasting of sociale premies op loon. Veel zwartwerkers werken ook in de bouwsector (bouwers, klusjesmannen), tuinbouw, bars, restaurants en kinderopvang (babysitters). Als de Arbeidsinspectie vermoedt dat werknemers zwart zijn, waarschuwt het de Social Security Information and Investigation Service (SIOD). De niet-aangegeven werknemer en de werkgever moeten dan de verschuldigde belastingen en sociale premies betalen. Ze riskeren ook een boete.

Misdaad op reizigerslocaties

Gemeenten, politie en de Belastingdienst ondernemen gezamenlijk actie tegen criminaliteit op reizigerslocaties. Als ze een site binnenvallen, controleren ze op uitkeringsfraude, belastingontduiking en criminaliteit (zoals grootschalige cannabisteelt en illegaal autorijden). Anderzijds wil de regering dat de politie een beter begrip krijgt van de cultuur van de Roma en Sinti die vaak op dergelijke sites wonen.

Diefstal

De overheid zal diefstal bestrijden door:

  • de Safe Homes-garantie
  • overvallen voorkomen
  • de veilige zakelijke garantie

De website van het Onderzoeks- en Documentatiecentrum bevat een lijst met alle overtredingen.

Artikelen

Topics

Recht, veiligheid en defensie

[ wgr ] Werk, Geld en Recht

[ wgr ] is een uitgave van Independing Media.

[ wgr ] gebruikt openbare nieuwsbronnen en afbeeldingen uit het publieke domein.

Redactie Keuze

Random Nieuws