De Nederlandse overheid wil de internationale culturele uitwisseling en samenwerking versterken, omdat dit ons voedt met nieuwe invloeden en beelden. Op dezelfde manier vormen het werk en de onderwerpen van Nederlandse kunstenaars en culturele instellingen een bron van inspiratie en kennis in andere landen. Ze laten zien waar Nederland over gaat. Nederlandse culturele makers, schilders, erfgoedsites en design vertellen ons verhaal. Nederland is een land met een open blik, dat graag samenwerkingsverbanden aangaat en innovatieve oplossingen vindt. Cultuur dient ook de Nederlandse politieke en economische belangen.

  • Prioriteiten internationaal cultuurbeleid

Rol van de Nederlandse overheid

Veel internationale culturele partnerschappen worden gesmeed zonder tussenkomst van de overheid. Als kansen echter niet volledig worden aangegrepen, kan de overheid een ondersteunende rol spelen, bijvoorbeeld door mensen samen te brengen in het culturele domein.

Doelstellingen van het internationaal cultuurbeleid

Het internationale kader voor cultuurbeleid 2017-2020 van Nederland bevat de volgende doelstellingen:

  • versterking van de Nederlandse culturele sector;
  • om een veiliger en rechtvaardiger wereld te helpen bouwen;
  • culturele diplomatie uitoefenen (via de Nederlandse ambassades en consulaten).

Dit internationale culturele beleidskader omvat de aanbevelingen van:

  • de Policy and Operations Evaluation Department (IOB) in haar Review of International Cultural Policy 2009-2014
  • de Raad voor Cultuur in zijn advies over internationaal cultuurbeleid .

Financiering voor internationaal cultuurbeleid 2017-2021

De overheid heeft 18,3 miljoen euro per jaar gereserveerd voor de uitvoering van haar internationale cultuurbeleid. Dit geld wordt toegewezen aan verschillende culturele fondsen van de centrale overheid, culturele instellingen, internationale culturele programmas en activiteiten op het gebied van culturele diplomatie.

Via haar Creative Twinning-subsidieregeling subsidieert de Nederlandse overheid culturele activiteiten in buurlanden van de EU. De regeling is opgezet door het ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Spelers in het internationale cultuurbeleidlandschap

Bij het internationale cultuurbeleid zijn verschillende spelers uit de cultuursector betrokken, naast culturele fondsen van de centrale overheid, ambassades en consulaten en ministeries. Ze omvatten DutchCulture, EYE, Het Nieuwe Instituut, het Nationaal Archief, het Cultureel Erfgoed, het Prins Claus Fonds en het Nederlands Ondernemingsbureau. Waar en hoe ze werken hangt af van de vereiste kennis, het doel en de locatie. De meeste projecten worden uitgevoerd in samenwerking met lokale partijen.

Artikelen

Topics

Internationale samenwerking

[ wgr ] Werk, Geld en Recht

[ wgr ] is een uitgave van Independing Media.

[ wgr ] gebruikt openbare nieuwsbronnen en afbeeldingen uit het publieke domein.

Redactie Keuze

Random Nieuws