EU-landen kunnen nieuwe lidstaten en buurlanden helpen om Europese regels in te voeren. Dit gebeurt via jumelageprojecten.

Wat is jumelage?

Twinning betekent kennisuitwisseling tussen landen, gefinancierd door de Europese Unie. Een expert van een overheid of non-profit organisatie in een EU-land werkt een of twee jaar bij een zusterorganisatie in een ander land. De plaatsing wordt betaald door de Europese Commissie.

De expert helpt de organisatie EU-regels in te voeren over onderwerpen als bescherming van minderheden, asielbeleid, luchtvervuiling, justitie of de markteconomie.

Wie kan twinningbeurzen aanvragen?

Overheids-, semi-overheids- en non-profitorganisaties uit de volgende landen kunnen bij een EU-land een twinning-subsidie aanvragen:

  • Kandidaat-lidstaten en potentiële kandidaat-lidstaten

Twinningprojecten in kandidaat-lidstaten en potentiële kandidaat-lidstaten zijn bedoeld om de uitbreiding van de EU soepeler te laten verlopen door nationale wetgeving aan te passen aan Europese wetgeving. De betrokken landen zijn Turkije, Albanië en Montenegro.

  • Buurlanden

Via jumelageprojecten in niet-EU-landen (zoals Syrië, Libië en Wit-Rusland) investeert de EU in de veiligheid en stabiliteit van buurlanden. Twinning met de oostelijke en zuidelijke buurlanden van de EU vergemakkelijkt de samenwerking. De Europese Commissie financiert de projecten via een Europees nabuurschaps- en partnerschapsinstrument.

  • Nieuwe EU-lidstaten

De overgangsfaciliteit biedt nieuwe EU-lidstaten extra financiële en andere ondersteuning bij de uitvoering van EU-wetgeving.

Nationale contactpunten

De Europese Commissie verdeelt projectaanvragen over EU-landen via nationale contactpunten (NCPs). Het Nederlandse NCP is het ministerie van Buitenlandse Zaken. Twinning-aanvragen kunnen worden gemaild naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Voorbeelden van Nederlandse jumelageprojecten

Nederland is een van de vijf EU-landen die betrokken zijn bij de meest twinningprojecten, waaronder:

  • een project om de Bulgaarse regering te helpen bij het invoeren van EU-wetgeving inzake asielzoekers;
  • een project om de Bulgaarse regering te helpen bij het opstellen van voedselveiligheidsvoorschriften;
  • kennis delen met Slovenië en Litouwen over de invoering van de euro;
  • een project om de Roemeense regering te helpen een melkquotasysteem in te voeren;
  • een project om het rechtssysteem in Moldavië te hervormen.

Artikelen

Topics

Internationale samenwerking

[ wgr ] Werk, Geld en Recht

[ wgr ] is een uitgave van Independing Media.

[ wgr ] gebruikt openbare nieuwsbronnen en afbeeldingen uit het publieke domein.

Redactie Keuze

Random Nieuws