Elk jaar stelt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de data van de drie belangrijkste schoolvakanties vast. Lagere en middelbare scholen moeten zich aan deze datums houden. Het ministerie geeft ook adviesdata voor de andere feestdagen door het jaar heen. In het middelbaar beroepsonderwijs (MBO) en het hoger onderwijs kunnen instellingen hun eigen vakantiedata bepalen.

Verplichte vakantiedata

Het schooljaar kent drie verplichte vakantieperiodes:

  • met Kerstmis (2 weken)
  • in mei (1 week) en
  • in de zomer (6 weken).

De data worden voor het hele land vastgelegd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Lagere en middelbare scholen moeten zich aan deze datums houden. Ze mogen ze alleen in speciale gevallen wijzigen, en alleen met toestemming van het ministerie.

Raadgevende vakantiedata

Het ministerie geeft ook adviesdata uit voor de lente- en herfstvakantie. Scholen kunnen deze wijzigen zonder toestemming van het ministerie, maar de alternatieve data moeten worden goedgekeurd door de medezeggenschapsraad (MR).

Extra vrije dagen

Naast de reguliere feestdagen, mogen scholen een aantal extra vrije dagen inplannen. De meivakantie kan bijvoorbeeld worden verlengd tot 2 weken. Veel scholen zijn ook gesloten op de vrijdag na Hemelvaartsdag (een feestdag die altijd op een donderdag valt). Alle vrije dagen staan vermeld in het prospectus van de school.

Schoolvakantiedata: zo inclusief mogelijk

Bij het vaststellen van schoolvakanties probeert het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ieders belangen in evenwicht te brengen. Het raadpleegt dus altijd de toeristenindustrie, ouderverenigingen en de raden voor primair en voortgezet onderwijs.

Vakanties verspreid over het schooljaar

In het belang van de leerlingen worden vakanties gelijkmatig verdeeld over het schooljaar, met tussenpozen van 7 tot 8 weken. Als de zomervakantie bijvoorbeeld laat in uw regio eindigt (eind augustus of begin september), begint de herfstvakantie in die regio meestal ook later.

Regionale zomervakantie data

De datums van de zomervakantie worden ingesteld per regio. Deze datums variëren van jaar tot jaar. In de regio met de vroegste startdatum beginnen leerlingen meestal hun vakantie in week 28. In de regio met de laatste startdatum beëindigen leerlingen hun zomervakantie meestal in week 35.

Elke regio heeft twee jaar aaneengesloten vroege of late zomervakanties. Overschakelen na een jaar kan de omschakeling voor leerlingen moeilijk maken, omdat het schooljaar te lang of te kort zou zijn. Dit systeem zorgt ervoor dat het schooljaar overal in het land even lang is.

Er is een overlapping van 4 weken tussen de zomervakanties in de drie regios. Dus zelfs als kinderen uit hetzelfde gezin naar school gaan in verschillende regios, kunnen ze nog steeds samen op vakantie gaan.

Vakantiedata, eindexamen basisschoolverlof en eindexamen voortgezet onderwijs

Bij het plannen van vakantiedata houdt de overheid rekening met de data van de eindtoets voor het verlaten van de basisschool en het eindexamen van de middelbare school. Leerlingen in het basisonderwijs doen de eindtoets tussen 15 april en 15 mei. Een periode van 10 weken is gereserveerd voor het eindexamen van de middelbare school, die meestal begint in week 19.

Geen verplichte vakantiedata in mbo-scholen en hoger onderwijs

Er zijn geen verplichte of adviserende vakantiedata voor studenten in het middelbaar beroepsonderwijs (MBO) en hoger onderwijs. MBO-scholen, instellingen voor hoger beroepsonderwijs (hogescholen) en universiteiten zijn vrij om hun eigen vakantiedata te bepalen.

Artikelen

Topics

Onderwijs

[ wgr ] Werk, Geld en Recht

[ wgr ] is een uitgave van Independing Media.

[ wgr ] gebruikt openbare nieuwsbronnen en afbeeldingen uit het publieke domein.

Redactie Keuze

Random Nieuws