In Nederland hangt het aantal en de duur van de schoolvakanties af van het type school. De wet op het verplicht onderwijs zegt dat leerlingen en hun ouders zich aan de vakantiedata van de school moeten houden.

Lagere schoolvakanties

De wet stelt geen vast aantal vrije dagen voor kinderen in het basisonderwijs. Maar scholen moeten ten minste 7.520 lesuren bieden gedurende de acht jaar dat kinderen naar de lagere school gaan. Dit werkt om 940 uur per jaar.

Middelbare schoolvakanties

Leerlingen in het voortgezet onderwijs hebben maximaal 55 dagen vrij per jaar. Het schooljaar omvat ook 12 andere geplande vrije dagen en 4 feestdagen.

Vakanties in het middelbaar beroepsonderwijs (MBO) en hoger onderwijs

De overheid stelt het aantal vrije dagen voor studenten in het middelbaar beroepsonderwijs (MBO) en hoger onderwijs niet vast. Er zijn geen verplichte datums voor de zomervakantie of adviesdata voor vakanties op andere momenten van het jaar. MBO-scholen en instellingen voor hoger onderwijs zijn vrij om hun eigen vakantiedata te bepalen, maar ze moeten wel voldoen aan de vereiste uren klaslokaal voor MBO of de studiebelastingvereiste voor cursussen in het hoger onderwijs.

Vakantiedata in schoolprospectus

Scholen moeten leerlingen en ouders informeren wat de schoolvakantiedata zijn voordat het schooljaar begint. De meeste scholen doen dit in hun prospectus, dat ook de data bevat van de feestdagen waarop de school gesloten is.

Participatieraad adviseert over schoolvakantiedata

Ouders hebben inspraak in de vakantiedata via de participatieraad van de school. Het schoolbestuur moet de medezeggenschapsraad informeren over de adviesvakantiedata en of de school van plan is om andere data vast te stellen. De medezeggenschapsraad kan over deze data advies uitbrengen. Het schoolbestuur moet goede gronden hebben om deze mening te negeren.