Als u een auto van uw werkgever bestuurt, moet uw werkgever een bepaald bedrag bij uw salaris optellen. Dit komt omdat u voordeel haalt uit privégebruik van de auto. Het toe te voegen bedrag wordt toevoeging genoemd.

Berekening van de toevoeging

Uw werkgever berekent het voordeel uit privégebruik van de auto op basis van de catalogusprijs van de auto. Het voordeel varieert tussen 4% en 25% van de catalogusprijs en is afhankelijk van het type auto. Als uw auto minder schadelijk is voor het milieu, zal het tarief lager zijn. Uw werkgever houdt loonheffing en premies volksverzekeringen in bij de toevoeging, waardoor uw netto-inkomen daalt.

Betaling voor privégebruik

Als u met uw werkgevers bent overeengekomen dat u een bijdrage betaalt voor het privégebruik van de auto, wordt dat bedrag van de bijtelling afgetrokken. U betaalt dan alleen belasting over de verlaagde bijtelling. Als de bijdrage hoger is dan de toevoeging, wordt de toevoeging 0. Het kan nooit een negatief cijfer zijn.

Geen belasting op beperkt privégebruik

Als uw privégebruik van de auto niet meer dan 500 kilometer per jaar bedraagt en u kunt dit aantonen, hoeft uw werkgever niets aan uw inkomen toe te voegen. Voor dit doel kunt u een verklaring Geen privégebruik van de auto van de zaak aanvragen bij de Belastingdienst.

Geen belasting op bedrijfsgebruik alleen van lichte vrachtvoertuigen

Als u een bedrijfsvoertuig voor lichte vrachtwagens hebt en dit niet gebruikt voor privéreizen, hoeft uw werkgever niets aan uw inkomen toe te voegen. Voor dit doel kunt u een verklaring "Alleen zakelijk gebruik van bedrijfsvoertuig voor lichte vrachtwagens" aanvragen bij de Belastingdienst.

Kennisgeving aan de Belastingdienst van wijzigingen

Als er iets in uw situatie verandert, moet u dit zo snel mogelijk melden bij de Belastingdienst. Als uw privégebruik van een bedrijfswagen bijvoorbeeld is ingesteld op meer dan 500 kilometer per jaar, terwijl dit voorheen niet het geval was, moet u zowel de belastingdienst als de douane op de hoogte stellen.

Meer informatie

Neem voor vragen over inkomstenbelasting contact op met de Belastingdienst.

Artikelen

Topics

Belastingen, uitkeringen en toeslagen

[ wgr ] Werk, Geld en Recht

[ wgr ] is een uitgave van Independing Media.

[ wgr ] gebruikt openbare nieuwsbronnen en afbeeldingen uit het publieke domein.

Redactie Keuze

Random Nieuws