Mislukte asielzoekers moeten Nederland verlaten. Ze krijgen 28 dagen om dit te doen. Gedurende deze periode ontvangen ze nog steeds geld en huisvesting van het Centraal Agentschap voor de opvang van asielzoekers (COA).

Vrijwillige terugkeer

Mislukte asielzoekers zijn verantwoordelijk voor het regelen van hun terugkeer naar hun land van herkomst. Als ze geen reisdocument van hun ambassade of consulaat kunnen verkrijgen, kan de repatriëring en vertrekdienst (DT&V) namens hen bemiddelen. Ze moeten echter eerst een bemiddelingsverzoek indienen bij de DT&V.

Geen foutvergunning

Sommige landen werken niet mee aan de repatriëring van vreemdelingen, waardoor verwijdering niet mogelijk is. In dergelijke gevallen stuurt de DT&V een adviesrapport naar de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). De IND reageert meestal door de vreemdeling een no-fault vergunning te verlenen. Hierdoor kunnen ze in ieder geval tijdelijk in Nederland blijven.

Gedwongen terugkeer

Als een afgewezen asielzoeker het land niet uit eigen beweging verlaat, kan de overheid hen dwingen een borg te betalen die bij hun vertrek wordt terugbetaald. Als het risico bestaat dat een afgewezen asielzoeker het toezicht ontwijkt, plaatst de overheid hen in hechtenis. Het doel van vreemdelingenbewaring is ervoor te zorgen dat een persoon beschikbaar blijft voor vertrek naar zijn land van herkomst.

Soms worden aliens vergezeld door een officier van de DT&V op hun vlucht terug naar hun land van herkomst. Dit is het geval als ze jonger zijn dan 18 jaar. Zie de website van DT&V voor meer informatie over de gedwongen terugkeer van vreemdelingen.

Artikelen

  • Terugkeer van vreemdelingen

Topics

Migratie en reizen

[ wgr ] Werk, Geld en Recht

[ wgr ] is een uitgave van Independing Media.

[ wgr ] gebruikt openbare nieuwsbronnen en afbeeldingen uit het publieke domein.

Redactie Keuze

Random Nieuws