Veiligheid en een eerlijk rechtssysteem dragen bij aan de nationale stabiliteit van een land. Dit is vooral belangrijk als het bestuur zwak is. In sommige gevallen kan de veiligheid van burgers rechtstreeks in gevaar zijn. Om de nationale stabiliteit te bevorderen, steunt Nederland ook de oprichting van rechtbanken en overheidsinstanties.

Veiligheid en de rechtsstaat in het Nederlandse ontwikkelingssamenwerkingsbeleid

Een effectieve rechtsorde is een essentiële voorwaarde voor economische groei en ontwikkeling. Landen met snelgroeiende economieën waar de rechtsstaat zwak is, lopen het risico van instabiliteit af te glijden. Bovendien zullen bedrijven alleen investeren in landen die de rechtszekerheid bieden die voortvloeit uit een effectieve rechtsorde. De Nederlandse overheid wil daarom de veiligheid en de rechtsstaat versterken in landen met slecht bestuur.

Hoe draagt Nederland bij aan de internationale veiligheid en de rechtsstaat?

  • Munitie wissen
    Mensen die hun huizen zijn ontvlucht om aan een gewapend conflict te ontsnappen, zijn terughoudend om terug te keren vanwege landmijnen en andere explosieve overblijfselen van oorlog. Nederland ondersteunt de Halo Trust en andere organisaties die betrokken zijn bij opruimingsoperaties in Afghanistan, Angola, Libië en elders.
  • Het leven veiliger maken voor burgers
    Door het trainen van vredestroepen, politie en militair personeel helpt Nederland landen weerbaarder en veiliger te maken voor burgers die er wonen.
  • Conflicten oplossen en voorkomen
    Een eerlijk rechtssysteem is de sleutel tot het versterken van de stabiliteit en ontwikkeling van een land. Het helpt mensen bestaande conflicten vreedzaam op te lossen en nieuwe te voorkomen. Nederland werkt om de toegang tot de rechter te vergemakkelijken en te moderniseren, vooral in fragiele staten en landen die door conflicten worden getroffen, zoals Afghanistan, Mali, de Palestijnse gebieden, Rwanda, Zuid-Sudan en Oeganda.
  • Verbetering van het bestuur
    Nederland leidt vredesmediators en onderhandelaars op en helpt nationale en lokale autoriteiten de kwaliteit van het bestuur te verbeteren. Het financiert ook programmas die jongeren betrekken bij besluitvormingsprocessen om hen te ontmoedigen om lid te worden van gewelddadige, extremistische groepen.

Artikelen

Topics

Internationale samenwerking

[ wgr ] Werk, Geld en Recht

[ wgr ] is een uitgave van Independing Media.

[ wgr ] gebruikt openbare nieuwsbronnen en afbeeldingen uit het publieke domein.

Redactie Keuze

Random Nieuws