In de ontwikkelingsagenda na MDG 2015 richt Nederland zich op voedselzekerheid, toegang tot water en sanitaire voorzieningen, seksuele en reproductieve gezondheid en rechten, en veiligheid en de rechtsstaat. Cultuur en sport kunnen helpen deze doelstellingen te bereiken.

Cultuur voor ontwikkeling

Het Prins Claus Fonds voor cultuur en ontwikkeling ondersteunt kunstenaars en culturele organisaties in landen waar de mensenrechten worden ondermijnd. Het Fonds ontvangt financiële steun van de overheid. Ambassades in onze partnerlanden Egypte, Indonesië, Kenia, Mali, de Palestijnse gebieden, Zuid-Afrika en Suriname gebruiken cultuur ook als een middel om onze ontwikkelingsdoelstellingen te ondersteunen.

Sport voor ontwikkeling

Het kabinet ondersteunt ook het Sport for Development-programma 2012-2015, een samenwerking tussen de International Sports Alliance (ISA), de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) wereldcoaches en de Right To Play-organisatie. Deze instellingen promoten al geruime tijd sport voor ontwikkeling. Projecten in verband met dit programma zijn gericht op:

  • versterking van de infrastructuur van sport en lokale netwerken;
  • participatie van kwetsbare groepen in de samenleving aanmoedigen;
  • verbetering van de positie van kinderen en jongeren.

Het programma richt zich op Kenia, Mali, Mozambique, Egypte, Suriname, Zuid-Afrika, Indonesië en de Palestijnse gebieden, in samenwerking met lokale organisaties, lokale en internationale NGOs, sportfederaties en Nederlandse ambassades.

Ambassadeur voor internationale culturele samenwerking

Sinds 1980 is er een ambassadeur voor internationale culturele samenwerking. De huidige ambassadeur, Renilde Steeghs, vervult deze functie sinds juli 2012.

Artikelen

Topics

Internationale samenwerking

[ wgr ] Werk, Geld en Recht

[ wgr ] is een uitgave van Independing Media.

[ wgr ] gebruikt openbare nieuwsbronnen en afbeeldingen uit het publieke domein.

Redactie Keuze

Random Nieuws